Mirisi, ukusi i merak – na jugu je Vranje

Izvor: RTS, 03.Jul.2018, 12:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mirisi, ukusi i merak – na jugu je Vranje

Truba, pesma, sevdah, dobra hrana, građevine poput Belog mosta, Haremluka i Selamluka, književnik Bora Stanković – sve su to obeležja Vranja.
Kada se pomene Vranje, prva asocijacija je Bora Stanković. Kuću u kojoj je pisac proveo detinjstvo skoro svi turisti posete. U periodu Jugoslavije, grad je bio prepoznatljiv i kao jak industrijski centar – po "Simpu", "Jumku", Koštani.

Građani >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kažu da je Vranje poznato, osim po dobrom roštilju, i po rolerspotu a kažu da ima i dobre muzičke bendove. Ipak, kažu da treba da se obnovi Haremluk, Narodni muzej i pozorište.
"Prvo Bora Stanković je naš brend u svakom slučaju, i vranjska samsa je brend", kaže jedan od Vranjanaca.
Vranje porede i sa Veronom, zbog legende o zabranjenoj ljubavi i Belom mostu. Građani, privrednici i posetioci odgovarali su na pitanja koje su specifičnosti grada, kako vide Vranje u narednom periodu.
"Mi imamo industrijsku, Slobodnu zonu i tek planiramo dovođenje investitora i razvoj zone, ulažemo u komunalnu infrastrukturu. A sa druge strane grad treba da bude i turistički", smatra zamenik gradonačelnika Vranja Nenad Antić.
Da se očuva staro Vranje, tradicija, istorija, kultura, a i da se uradi novi koncept industrijalizacije. To su ciljevi nedavno usvojene brend strategije grada.
"Možda je moć na severu, novac je na severu, tehnologija na severu, ali mirisi, ukusi, merak, muzika, duša, to je na jugu. I baš na to se oslanja ovaj projekat", objašnjava autor strategije Aleksandar Dejanović.
Osmišljen je logo i odabran slogan brend strategije: "Vranje – grad koji ima dušu". Smatraju da će u narednih pet godina privući više ulagača, posetilaca, medijsku pažnju, i podići kvalitet života građana.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.