Manifestacija “Muzeji za 10” po osmi put u gradovima na jugu

Izvor: JužneVesti.com, 14.Maj.2023, 17:11

Manifestacija “Muzeji za 10” po osmi put u gradovima na jugu

Izložbe, radionice, promocije, projekcije pratiće ovogodišnju Nacionalnu nedelju muzeja koja se održava od 15. do 19. maja. Po tradiciji, svoje programe imaće i ustanove kulture u Nišu, Vranju, Leskovcu, Prokuplju i Vlasotincu, a ulaz za sve događaje besplatan za posetioce.

Manifestacija >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << se realizuje u 40 gradova Srbije, a tema je “Muzeji, održivost i blagostanje”.

U Oficirskom domu u Nišu posetiocima će biti prezentovano sedamdesetak od ukupno 109 radova koji su tokom poslednjih godina poklonjeni kolekciji niške Galerije.

U sklopu pratećeg programa, 11. maja, u 11 sati biće održana edukativna radionica likovne sekcije Dečijeg centra.

Izložba keramičkih skulptura i kolaža “Vatrena stenica” Nevene Popović biće prezentevona u "Salonu 77", a u "Paviljonu" u Tvrđavi će 18. maja u 19 sati biti otvorena retrospektivna izloža pedesetak skulptura Nikole Antova.

Radno vreme objekata je od 12 do 18 sati.

Svih dana trajanja manifestacije posetioci u Vranju će moći da vide stalnu postavku u Narodnom muzeju i Muzej kuću Bore Stankovića.

U utorak, 16. maja, od 12 sati u Galeriji Narodnog muzeja biće otvorena izložba umetničkih dela koja se nalaze u zbirci Savremene likovne umetnosti, a čine je 40 dela 30 renomiranih autora, koja su nastala u periodu od 1974. do 2019. godine.

Promocija kataloga “Vranjska gradska kuća s kraja 18. i početka 19. veka” planirana je 18. maja od 12 sati u Narodnom muzeju, a od 18:30 sati u Muzej kući Bora Stanković predviđena je projekcija TV drame “Bora pod okupacijom”.

Poslednjeg dana manifestacije, 19. maja, Vranjanci će u Muzej kući Bore Stankovića od 12 sati moći da pogledaju izložbu “Koštana na sceni”, posvećenu liku iz romana Nečista krv.

Prvog dana manifestacije u ponedeljak, 15. maja, Leskovčani će u holu Narodnog muzeja od 18 sati moći da čuju koncert učenika muzičke škole, a narednog dana od 13 sati u Lapidarijumu na programu je modna revija učenika škole “11. oktobar”, dok će u Gradskoj kući od 12 sati biti organizovana radionica “Vešti prstići”.

foto: M. M. Otvaranje izložbe “O fabrikama i radnicima” planirano je 17. maja od 14 sati u Galeriji Narodnog muzeja.

Pretposlednjeg dana manifestacije, u četvrtak od 20 sati planiran je koncert kamernog sastava “Biser” u holu Narodnog muzeja, a manifestaciju u Narodnom muzeju zatvara radionica “Moja knjiga - muzejska priča” koja je na programu od 12 do 13:30 sati.

U okviru manifestacije “Muzeji za 10” i Kulturni centar Vlasotince pripremio je niz aktivnosti.

Premijeru kratkometražnog filma Srbijanka Vlasotinčani će moći da pogledaju u ponedeljak, 15. maja, od 20 sati u Sobi stare srpske grafike, a u sredu, 17. maja, od 12 sati u dvorištu Kulturnog centra biće organizovana arheološka radionica za decu “Arheolog na jedan dan”.

Izložbu povodom stogodišnjice rođenja velikana srpske i jugoslovenske memorijalne arhitekture Bogdana Bogdanovića Vlasotinčani će moći da pogledaju 18. maja od 19 sati u Galeriji Kulturnog centra na keja.

Tradicionalna manifestacija “Noć muzeja” u Pirotu ove godine neće biti održana zbog dve tragedije koje su se dogodile u Srbiji, ali će izložba fotografija “”(Ne)briga o kulturnom nasleđu” biti održana.

Njeno otvaranje zakazano je za 16. maj od 14 sati na tvrđavi Kale i svim učesnicima čije su fotografije izložene biće uručene nagrade.

foto: Lj. M. Otvaranjem izložbe “Novac i bankarstvo u Toplici”, autora Darka Žarića i Maje Dimić, u ponedeljak, 15. maja, u 12 sati u Narodnom muzeju Toplice počinje Nacionalna nedelja muzeja u Prokuplju.

Koncert “Mali virtuozi” Muzičke škole Kornelije Stanković na programu je u sredu od 18 sati, a zatim će u Galeriji “Boža Ilić” biti održano muzičko - poetsko veče u kojem učestvuju korisnici Doma učenika u Prokuplju.

U Galeriji “Filart” je u četvrtak, od 18 sati na programu monodrama “Roze pismo” Branimira Đorđevića.

Manifestacija se završava predstavom “Ovo su htela…deca” u izvođenju članova Dramskog studia Gimnazije koja počinje u 18 sati.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.