Krijumčareno blago iz okoline Vranja predstavljaju kao praalbansko

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Dec.2019, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krijumčareno blago iz okoline Vranja predstavljaju kao praalbansko

Pljačkaši arheološkog blaga pustoše Srbiju i falsifikuju njenu kulturnu baštinu koju potom po basnoslovnim cenama prodaju u velikim evropskim aukcijskim kućama, pišu Novosti.

Arheolog Adam Crnobrnja je za "Večernje novosti" rekao da čak i kada policija zapleni i vrati opljačkane predmete u zemlju porekla, naučnici više nikada ne mogu da saznaju priču o vremenu kada su oni napravljeni i korišćeni.

"Predmeti su arheolozima nalik lepim koricama knjige, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bez sadržaja. Da bi se saznala prava priča o njima i njihovom vremenu, neophodan je kontekst, kulturni slojevi na lokalitetima. To ne interesuje kradljivce sa detektorima, koji bezobzirno uništavaju slojeve iz kojih arheolozi čitaju istoriju", kaže Crnobrnja.

On pojašnjava da pljačkaši, koje još zovu "detektoraši" i "zlatari", a koji se često predstavljaju kao istraživači amateri, traže samo metalne predmete i uništavaju lokalitete u potrazi za njima.

Kako dodaje, nalaze potom nude prvoj ruci otkupljivača po cenama nekoliko puta nižim od onih koje će artefakti dostići u bogatim zemljama krajnje destinacije.

"Predmeti se zatim prenose u EU, gde ih prvo nekoliko puta preprodaju male aukcijske kuće, čiji je zadatak da im zametnu trag porekla. Posle toga, antikvitete preuzimaju velike aukcijske kuće, gde sa novim, falsifikovanim identitetom, dobijaju prave, basnoslovne cene", kaže arheolog.

On upozorava da novac nije jedini motiv otkupljivača i da nekada ovi predmeti imaju i političku vrednost, jer se koriste za falsifikovanje istorije.

Takav slučaj je zabeležen kada je jedan penzioner u Vranju pronašao 2004. kovanice tajanstvenog plemena Deroni kopajući kanalizacioni odvod u svom dvorištu i ne sanjajući šta je pronašao.

Prvo je trgovac antikvitetima od penzionera otkupio oko 40 kovanica za nekoliko stotina evra, a kasnijom višestrukom preprodajom putem raznih krijumčarskih lanaca došlo je do toga da su ovi artefakti izneti iz Srbije i da se danas na aukcijskim i istorijskim sajtovima nude kao "drevni bugarski" ili "praalbanski" novac.

On dodaje da pojedine aukcijske kuće srebrnjake pronađene u Vranju nude po cenama i do 38.000 evra po komadu, kao i da je nekoliko artefakata završilo u Prištini, gde su predstavljeni kao navodni nalazi iz okoline Bujanovca, kojima se dokazuje da su "Albanci narod najstariji".
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Za arheologe su "detektoraši" štetočine, uništavaju lokalitete i vredne artefakte prodaju strancima

Izvor: Radio 021, 09.Dec.2019

Pljačkaši arheološkog blaga pustoše Srbiju i falsifikuju njenu kulturnu baštinu koju potom po basnoslovnim cenama prodaju u velikim evropskim aukcijskim kućama, pišu "Novosti"...Arheolog Adam Crnobrnja kaže za beogradski list da čak i kada policija zapleni i vrati opljačkane predmete u zemlju...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.