Izvor: JUGpress.com, 06.Avg.2020, 16:31

„Kraljevi i kraljice“ samostalna izložba Andrije Drežnjaka

VRANJE

U Maloj sali Galerije Narodnog muzeja u Vranju biće priređena samostalna izložba portreta „Kraljevi i kraljice“, autora Andrije Drežnjaka

Na izložbi će biti zastupljeno 12 portreta  rađenih u uljanoj tehnici na lesonitu, a svako delo prate tekstovi sa istorijskim  podacima iz života oslikanih vladarskih parova. Predstavljeni su Mrnjavčevići, Hrebeljanovići, Nemanjići, Kotromanići… >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com <<

Slikar Mića Veselinović Tarski u katalogu za izložbu je zapisao „da nas Andrija Drežnjak portretima kraljeva i kraljica, uvodi u začarani krug srednjeg veka, i podseća, na uglavnom zaboravljene velmože iz naše istorije.

Portreti su izražajni, čini nam se  da su baš tako izgledali… Sve je rađeno pedantno, studiozno, tehnički doterano. Pažnju privlači i odevanje kraljeva i krljica, tako da nas je umetnik, detaljima ubedio da se na srpskim dvorovima nosila odeća, krune, oružje, nakit, ukrasi i drugo, baš tako kako je prikazano…

Portreti kraljeva i kraljica srpskih, iz srednjeg veka, koje oslikava Andrija Drežnjak, su nešto što se retko koji slikar usudio da radi, pogotovo što su prvi put predstavljene i kraljice. Ovi radovi su značajni i po tome  da nas podsete na istoriju koju često zaboravljamo. Značajan i za neke udžbenike, ilustracije, stripove u krajnjoj liniji i za kompjuterske animacije…“, zapisao je Veselinović.

Izložba će biti otvorena, u petak, 7. avgusta, u 19 sati.

Uz poštovanje epidemioloških mera zaštite, posetioci će do 25. avgusta će moći da  pogledaju izložbu. U prostoriji ne sme biti više od 10 posetilaca

Autor izložbe je rođen u Kruševcu 1985. godine. Živeo je u Trsteniku pre nego što se preselio u Niš zbog studija na Pravnom Fakultetu. Pre tri godine počeo je aktivnije da se bavi slikanjem. Trenutno živi u Vranju.

Organizator obaveštava da su zbog postojećeg epidemiološkog stanja uvedena dežurstva zaposlenih u  Galeriji Narodnog muzeja Vranje.

Galerija će u ponedeljak biti zatvorena za posetioce, dok će od utorka do petka raditi dvosmenski, od 8 do 11 i od 17 do 20 časova. U subotu i nedelju vrata Galerije biće otvorena od 10 do 14 sati.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.