Izvor: JUGpress.com, 04.Jun.2021, 17:35

Istraživanja pokazala da skoro jedna petina ženske romske populacije stupi u brak pre navršene 15. godine

VRANJE

U Pozorištu „Bora Stanković” u Vranju, u subotu, će biti izveden deo predstave  “Koštana” po istoimenom delu našeg velikog književnika Borisava Stankovića.

Nakon predstave predviđeno je obraćanje predstavnika Lokalnog antitrafiking tima, u cilju suzbijanja dečijih brakova, čija je rasprostranjenost među ženskom populacijom u romskim naseljima značajno porasla u poslednjih 14 godina. >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Podaci su poražavajući. Istraživanja su pokazala da je skoro jedna petina stupila u brak pre navršene 15. godine.

U saradnji sa vranjskim pozorištem, performans organizuju Lokalna mreža za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima Grada Vranja u partnerstvu sa Udruženjem građana “Atina”.

Predstavu “Koštana” Borisava Stankovića režirao je glumac Dragan Živković, a izvodi omladinski pozorišni ansambl vranjskog teatra. Narodni poslanik, Milan Ilić, je u ulozi gazda Mitketa, a učestvuju predstavnici Lokalne mreže za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima Grada Vranja, Danijela Milosavljević, predsednica Lokalne mreže, Danijela Trajković, tužiteljka Višeg javnog tužilaštva Vranje, Boban Đorđević, inspektor Policijske uprave Vranje i Beba Kanački, potpredsednica i PR Lokalne mreže

Dečiji brakovi predstavljaju ozbiljnu povredu ljudskih prava, ukazuju iz Lokalne mreže za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima Grada Vranja i Udruženja građana “Atina”.

“Rani dečji brakovi predstavljaju ozbiljnu povredu prava devojčica koje su više ugrožene ovom pojavom. Udaja pre 18. godine je ozbiljno kršenje ljudskih prava i utiče na pravo devojčica na zdravlje, obrazovanje i život bez nasilja.

Ideja je da svi zajedno udruženi doprinesemo kreiranju modela intervencija, osnaživanju mladih Romkinja da se obrazuju, jačanju lokalnih romskih zajednica, ali i boljoj koordinaciji na svim nivoima, kako bismo dečije brakove iskorenili.

Svrha ovog događaja je suzbijanje dečijih brakova, čija je rasprostranjenost među ženskom populacijom u romskim naseljima značajno porasla u poslednjih 14 godina. U 2005. godini bilo je 45,9 odsto žena koje su stupile u brak pre 18. godine, da bi taj procenat u 2014. porastao na 57 posto.

“Istraživanja pokazuju i da je skoro jedna petina stupila u brak pre navršene 15 godine”, navode u Lokalnoj mreži za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima Grada Vranja.

Lokalna mreža za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima Grada Vranja, u partnerstvu sa Udruženjem građana “Atina” za borbu protiv trgovine ljudima i svih oblika rodno zasnovanog nasilja, u saradnji sa svim organizacijama romske populacije u Vranju i okrugu, će raditi na opcijama bezbednog izbora za devojčice romske nacionalnosti.

Dečiji brakovi su prisutni među opštom populacijom u Srbiji, često među siromašnijim stanovništvom i u ruralnim predelima.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.