Gimnazijalka iz Vranja osvojila prvo mesto na republičkom takmičenju u Pančevu

Izvor: JužneVesti.com, 03.Jun.2021, 11:45

Gimnazijalka iz Vranja osvojila prvo mesto na republičkom takmičenju u Pančevu

Osvojivši 98 od maksimalnih 100 poena na republičkom takmičenju gimnazijalaca u Srbiji, učenica vranjske Gimnazije “Bora Stanković” Vedrana Gačić osvojila je prvo mesto u oblasti književnosti za istraživački rad “Hrišćansko i pagansko u melodrami Koštana Borisava Stankovića”. Osim nje, Vranje su predstavljali i Teodora Stajić, koja se takođe u oblasti književnost rangirala kao četvrta, AnaMarija Staletović >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << - engleski jezik i Bogdan Trajković - informatika.

Prvoplasirana kaže da je sam proces pisanja, čitanja i odabira literature bio poput pravljenja časovnika u kojem svaki zavrtanj ima svoje mesto.

Verzije rada su rasle i veoma sam zadovoljna onom konačnom, što je prirodno osećanje, koje je rezultat nekog znanja i posvećenosti. Posebno sam zahvalna svom mentoru, profesorki Tanji Rusimović koja je pratila rad u nastajanju, davala mi podršku i svojim savetima mi pomagala da se približavam cilju. Sam rad je interdiscipliran, spaja mnoga moja interesovanja, u korelaciji je sa teologijom, te smo konstatovale i naše veroučitelje prof. Nikolu Pavlovića i Biljanu Stanimirović. Interdisciplinarni karakter čini i propratni plakat za odbranu rada. Trebalo je kreirati poste i radovalo me smišljanje kreativnog rešenja tog vizualnog dela - kaže Vedrana Gačić.

Takmičenje, dodaje, neguje i svestranost, a pored procene istraživačkog rada, radi se i test znanja iz oblasti istraživanja, te je do izražaja došao i detaljni rad i kontinuirani trud.

Profesorka i mentorka Tanja Rusimović kaže da kada su učenici posvećeni radu, onda ni onlajn nastava nije prepreka da se ostvare rezultati.

Koristile smo Viber, Google meet, i nije bilo teško odgovoriti na pitanja učenika koji već svojim pitanjima pokazuje dubbinu i širinu svojih promišljanja o književnosti kao umetnosti, ali i u istraživačkom procesu u okviru nauke o književnosti - kaže Rusimovićeva.

Proces istraživanja i svoje iskustvo objasnila je i AnaMarija Staletović koja je polaznik Centra za talente od osnovne škole, a na ovom takmičenju je predstavljala istraživački rad “Važnost samoposmatranja”.

Pored velike ljubavi ka jezicima, interesuje me i psihologija. Na taj način spojim sva interesovanja u jedan rad, svoja istraživanja pretočim na papir i pokušavam da nađem odgovore na pitanja, da ih ciljano i sistematski uradim i prezentujem. Tu dajem i svoja opažanja, ali obavezno odradim testiranje odrežene grupe ljudi. Nakon toga postavim svoje hipoteze i pretpostavke, dopunim fotografijama, koristim literaturi, informacije dostupne na internetu i sve to sklopim u jednu celinu ispisanu na engleskom i dam neki poseban pečat, što se ispostavilo kao formula za uspeh. Ove godine sam osvojila prvo mesto na republičkom takmičenju i još jednu specifičnu diplomu za osvojeno prvo mesto u odbrani istraživačkog rada - kaže gimnazijalka.

Organizator republičkog takmičenja iz svih predmeta, koje je održano 30. maja u Pančevu, je Centar za talente.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Uspesi vranjskih gimnazijalaca

Izvor: OkRadio.rs, 03.Jun.2021

Republički nivo takmičenja iz svih predmeta u organizaciji Centra za talente održano je 30. maja u Pančevu. Vranje su predstavljali gimnazijalci: Vedrana Gačić (književnost), Ana Marija Staletović (engleski jezik), Teodora Stajić (književnost), Bogdan Trajković  (informatika i računarstvo)....

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.