Firme sa juga Srbije na Crnoj listi zbog kršenja prava trudnica

Izvor: JužneVesti.com, 06.Sep.2019, 09:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Firme sa juga Srbije na "Crnoj listi" zbog kršenja prava trudnica

Zbog toga što su u prethodnom mesecu prekršile prava trudnica i porodilja, 3 firme sa juga Srbije našle su se na “Crnoj listi” poslodavaca koju je objavilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Na listi od 8 firmi našle su se Hronos Kompjuters iz Vranja, Tunikomerc Filter iz Prokuplja i Ju Mak iz Žitorađe, stoji na sajtu Ministarstva.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << />
Listu je sastavilo Udruženje građana Centar za mame u saradnji sa Inspekcijom rada i Ministarstvom, a direktorka Udruženja Jovana Ružić kaže da se lista objavljuje kako bi se javnosti predstavlli oni koji ne poštuju zakone i prava trudnica i porodilja.

Time ohrabrujemo mame da se bore za svoja prava i prijave kršenja svojih prava inspekciji. Osim toga, nadamo se da će ova lista podstaći poslodavce u Srbiji da poštuju zakone, ali i probuditi i naterati ih da vide da mame nisu “laka meta” i da se njihova prava moraju poštovati - rekla je Ružičićeva.

Firme iz Vranja, Prokuplja i Žitorađe su dospele na listu za mesec avgust, nakon prijave da krše prava trudnica i porodilja, što je utvrdila i Inspekcija rada, koja od kraja jula radi po prijavama, potvrdila.

Ove firme su, kako su saopštili u inspektoratu za rad, povredile prava trudnica i porodilja oko isplate plata, a Ružičićeva kaže da to može da znači da nisu prijavljene, da im nije staž uplaćivan ili da nisu primale platu.

Udruženje građana će nastaviti sa praksom objavljivanja ovakvih firmi i u narednim mesecima i pozivaju poslodavce da posluju u skladu sa zakonom.

Sve mame koje imaju problema sa svojim poslodavcima, dodaju u Udruženju, mogu da prijave sva kršenja na broj 0800 300 307.
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

I u Vranju kršenje prava TRUDNICA I PORODILJA

Izvor: OkRadio.rs, 06.Sep.2019

Vranje - Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Centar za mame objavili su crnu listu poslodavaca kod kojih je Inspekcija rada utvrdila da su prekršile prava trudnica ili porodilja. Na ovom spisku osam firmi nije isplatilo plate trudnicama i porodiljama tokom avgusta zbog...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.