Dva vranjska i pirotski manastir dobili status kupaca-proizvođača struje

Izvor: JužneVesti.com, 07.Apr.2023, 09:49

Dva vranjska i pirotski manastir dobili status kupaca-proizvođača struje

Manastiri Svetog Nikole i Svetog Stefana u vranjskom kraju, kao i manastir Svete Bogorodice kod Pirota tri su od sedam manastira Srpske pravoslavne crkve koji su se našli u Registru kupaca-proizvođača električne energije Elektrodistribucije Srbije jer imaju svoju solarnu proizvodnju struje.

Ukupna snaga svih kupaca-proizvođača koji >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << su upisani u Registar Elektrodistribucije Srbije je 13,3 MW, a u postupku sticanja statusa kupca-proizvođača manastiri Svetog Nikole u Vranju i Svetog Prvomučenika i Arhiđakona Stefana u Gornjem Žapskom instalirala su solarne elektrane snage 10 kW.

Osim vranjskih i Manastira Svete Bogorodice kod Pirota, među manastirima koji imaju svoju solarnu proizvodnju struje nalaze se i Žiča, Sveti Luka kod Varvarina, Svetog velikomučenika Georgija kod Lipara i Blagoveštanje Rudničko u Šumadiji.

U tri regista EPS-a trenutno je upisano 1.151 kupaca-proizvođača - 879 domaćinstava, jedna stambena zajednica u Pančevu i 271 “prozjumer” u kategoriji onih koji nisu domaćinstvo i stambena zajednica, a na tom spisku su i manastiri.

Prema navodima portala Udruženja Obnovljivi izvori, interesovanje za priključenje na mrežu potencijalnih kupaca-proizvođača je ogromno i broj zahteva dostigao je snagu od 2GW.

Usled preopterećenosti operatora distributivnog sistema, u nacrt akta Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije uneta je odredba koja će buduće kupce-proizvođače ograničiti na snagu do 150 kw za pravna lica i 6,9 kW za domaćinstva, ali će te mere pre usvajanja u Skupštini biti ublažene određenim amadmanima.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.