Izvor: RTS, 04.Feb.2022, 15:50

Donose sreću, ali i olakšavaju život – vranjski odžačari imaju pune ruke posla

U Srbiji ima 156 dimničara, četvorica rade u Vranju. Tokom grejne sezone očiste oko 8.000 odžaka, a u Vranju ih ima 12.000. Mnogo posla za odžačare koji dnevno obiđu po pedeset kuća.
Sneg i led na krovovima kuća, ali dimničari moraju da rade. Tada odžake čiste iz kuće.

"Zimi je previše opasno, dok je sneg ne kačujemo se po krovovi, a kad je malo toplije, kad se otopi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sneg onda možemo da radimo i sa krova, ali dok je sneg radimo iznutra", kaže Mlađan Stanojević, odžačar.
Odžačar Dobri Mihajlović kaže da nije svaki radni dan isti. "Nekad imamo više, nekad manje, zavisi od porudžbine koje dobijamo, ali u proseku 50, 60, danas odradimo", dodaje Mihajlović.
U gradu je 12.000 dimnjaka. Neki zovu odžačare jednom ili dva puta tokom sezone, a neki i češće.
"Dvaput, triput u toku grejne sezone. Pa njihova usluga znači mnogo, ja treba da se sam popnem, treba da se povredim, a oni su stručni", navodi Tomislav Kostić iz Vranja.
Vranjski odžačari imaju licencu za rad, prošli su sve obuke. U preduzeću "Komrad" planiraju da im poboljšaju i uslove za rad.
"Umesto ovih bicikala koje oni voze da im nabavimo skutere, a što se tiče samog posla, neophodno je da im nabavimo termovizijske kamere kako bi mnogo lakše i bolje obavljali svoju dužnost", objašnjava Nela Cvetković, izvršna direktorka JKP "Komrad".
Veruje se da dimničar donosi sreću, kada ga vide, ljudi se hvataju za dugme ili uzimaju žicu iz četke.
"Više sujeverje, nego što je sreća", poručuje Mlađan.   

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.