Izvor: JUGpress.com, 05.Jan.2024, 20:42

Božićni koncert dua Dolcezza u utorak u Domu vojske u Vranju

VRANJE

Božićni koncert dua Dolcezza biće održan u Domu vojske u Vranju u utorak, 9. januara u 19 časova.

Duo Dolcezza nastao je 2007. god. kao rezultat saradnje dve profesorke Fakulteta umetnosti u Nišu i Muzičke škole Anite Ferlež-Eraković i Slobodanke Pajić.

Repertoar dua Dolcezza čine lied, zatim solo pesme domaćih kompozitora iz doba romantizma, kompozicije savremenih autora i arije operske >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << literature.

Nizom koncerata duo Dolcezza  već se predstavio publici širom Srbije, Slovenije, Makedonije čime je dao i snažan kreativni impuls scenama klasične muzike u ovim sredinama.

Na programu su neke od najpoznatijih klasičnih kompozicija Istočniče živonosni, Marijo slavna, Božić, Božić blagi dan, Anđeli pevaju, Panis Angelicus, Adeste fideles, Gloria in excelsis Deo, Ave Maria, Svяtaя nočь i dr.

Organizatori Božićnog koncerta su Eparhija vranjska, udruženje Dante Aligijeri Vranje i JU Narodni univerzitet.

Anita Ferlež-Eraković – sopran, rođena je u Nišu (1971), gde je završila nižu i srednju muzičku školu paralelno na dva odseka: odsek klavira u klasi prof. Slađane Popović i odsek solo pevanja u klasi prof. Gordane Milošević. Diplomirala je solo pevanje (1994) na FMU-Skoplje u klasi prof. Milke Eftimove a magistrirala na istom fakultetu 2012.u klasi prof. Vesne Ginovske-Ilkove. U toku studiranja završila je seminar barokne muzike i seminar američke solo pesme, nastupala je sa horom i orkestrom fakulteta i sa ansamblom Skopske opere.

Aktivno učestvuje u kulturnom životu rodnog grada solističkim i kamernim koncertima i kao solista Niškog simfonijskog orkestra i Orkestra vojske  Srbije. Održala je niz koncerata širom Srbije, na Kosovu, Makedoniji, Sloveniji i u Bugarskoj. Njeni đaci ostvaruju zapažene rezultate na domaćim i međunarodnim takmičenjima solo pevača i takmičenjima kamerne muzike i nastavljaju školovanje na studijama solo pevanja.

Slobodanka Pajić – klavir, rođena je u Kladovu (1976), gde je završila osnovnu muzičku školu na klavirskom odseku. Srednju muzičku školu završila je u Nišu u klasi prof. Borivoja Mladenovića, osnovne i magistarske studije na FU-Priština u klasi prof. Bosiljke Stričević.

U toku školovanja učestvovala je na festivalima, republičkim i saveznim takmičenjima i osvajala nagrade.  Održala je više solističkih koncerata sirom Srbije, na Kosovu,  Sloveniji i u Bugarskoj.

Usavršavala se na kursevima Nauma Štarkmana, Borisa Kraljevića i Miloša Mihajlovića.Od 1998. radila je kao profesorka klavira i kao korepetitorka na odseku za solo pevanje u Muzičkoj školi u Nišu.

Smisao za klavirsku pedagogiju pokazuje na samom početku rada, osvojivši sa učenicima više nagrada. Od 2007. radi  na FU-Niš na katedri za komplementarni klavir kao vanredna profesorka.

Njeni studenti su osvojili mnogobrojne nagrade na Međunarodnim takmičenjima iz klavira u zemlji i inostranstvu. (kraj) DC/MN

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Božićni koncert klasične muzike u Vranju

Izvor: JužneVesti.com, 06.Jan.2024, 10:40

Povodom Božića, ljubiteljima klasične muzike u Vranju predstaviće se duo Dolcezza, sopran Anita Ferlež Eraković i pijanista Slobodanka Pajić, profesorke Muzičke škole iz Niša i Fakulteta umetnosti iz Niša. Koncert će biti održan u Domu Vojske u utorak 9. januara sa početkom u 19 sati...Na...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.