Božićni koncert klasične muzike u Vranju

Izvor: JužneVesti.com, 06.Jan.2024, 10:40

Božićni koncert klasične muzike u Vranju

Povodom Božića, ljubiteljima klasične muzike u Vranju predstaviće se duo Dolcezza, sopran Anita Ferlež Eraković i pijanista Slobodanka Pajić, profesorke Muzičke škole iz Niša i Fakulteta umetnosti iz Niša. Koncert će biti održan u Domu Vojske u utorak 9. januara sa početkom u 19 sati.

Na programu Božićnog koncerta biće izvedene neke od najpoznatijih kompozicija, Istočniče živonosni, Marijo slavna, Božić, Božić, Blagi dan, Anđeli pevaju, Panis Angelicus, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Adeste fideles, Gloria in excelsis Deo, Ave Maria.

Naziv dua govori o skladu i harmoniji umetnica koje muziciraju kao jedno, dočaravajui notni tekst ličnim emocijama zasnovanim na ljupkosti, umilnosti i senzualnosti - kažu organizatori koncerta iz Eparhije Vranjske, udruženja "Dante Aligijeri" Vranje i JU Narodni univerzitet Vranje.

Nizom koncerata duo Dolcezza se već predstavio publici širom Srbije, Slovenije, Makedonije, čime je dao i snažan kreativni impuls scenama klasične muzike u ovim sredinama.

Anita Ferlež Eraković - sopran, rođena je u Nišu, gde je završila nižu i srednju muzičku školu paralelno na dva odseka, odsek klavira u klasi profesora Slađane Popovic i odsek solo pevanja Ilkove.

U toku studiranja završila je seminar barokne muzike i seminar američke solo pesme, nastupala je sa horom i orkestrom fakulteta i sa ansamblom Skopske opere, trenutno radi u Muzičkoj školi u Nišu.

Aktivno učestvuje u kulturnom životu rodnog grada solističkim i kamernim koncertima i kao solista Niškog simfonijskog orkestra i Orkestra vojske Srbije, a do sada je imala koncerte širom Srbije, na Kosovu, Makedoniji, Sloveniji i u Bugarskoj.

Slobodanka Pajić - klavir, rođena je u Kladovu, gde je završila osnovnu muzičku školu na klavirskom odseku. Srednju muzičku školu završila je u Nišu u klasi profesora Borivoja Mladenovića, osnovne i magistarske studije na FU-Priština u klasi profesorke Bosiljke Stričević.

U toku školovanja učestvovala je na festivalima, republičkim i saveznim takmičenjima i osvajala nagrade. Održala je više solističkih koncerata širom Srbije, na Kosovu, Sloveniji i u Bugarskoj.

Od 1998. radila je kao profesor klavira i kao korepetitor na odseku za solo pevanje u Muzičkoj školi u Nišu, a od 2007. radi na FU-Niš na katedri za komplementarni klavir. U zvanju je vanrednog profesora.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.