Bombardovanje u 78 slika

Izvor: RTS, 30.Maj.2019, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bombardovanje u 78 slika

Izložbom "78 fotografija" - simbolično, jedna slika za svaki dan bombardovanja, u Vranju se obeležavaju dve decenije od NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije.
Najteži trenuci razaranja - srušeni mostovi, kuće, zgrade, izbegličke kolone. Nemoć i bol na fotografijama, osećaju i oni koji ih posle 20 godina posmatraju. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

"Gledam ove slike i stvarno ne mogu da zamislim kako je bilo tim ljudima tada", kažeEmilija Milenković, učenica gimnazije "Bora Stanković" u Vranju. "Nekako saosećam sa starijim generacijama, pričali su mi kako je bilo i ja po njihovim pričama nisam mogla da zamislim da je to bilo ovako teško i ovako potresno."
Fotografije različitih autora, nastale su od 24. marta do 10. juna 1999. godine, prikazane su i naslovne strane novina u to vreme.

"Podsetnik za nezaborav onima koji su ova vremena preživeli, a generacijama koje su rođene, možemo reći, srećom nakon ovih nemilih događaja, treba da budu opomena za budućnost", rekao je brigadni general Slobodan Stopa, komandant 4. brigade Kopnene vojske.
Tokom NATO agresije bilo je oko 2300 vazdušnih udara na više od hiljadu objekata širom zemlje, gađana su i elektroenergetska postrojenja, pruge, bolnice. Na više lokacija u Vranju, Bujanovcu i Preševu korišćena je i municija sa osiromašenim uranom.

"Želimo kao mladi da znamo koje su posledice u vezi svega toga, da mi kao mladi pamtimo i ne zaboravljamo ovakve zločine i da ćemo uvek da ih se sećamo", kaže gimnazijalka iz Vranja Anja Kafedžiska.
"Iako svi znamo kako nas je recimo nemački pisac Gete opisivao, kao jedan od dobrih veoma, rodoljubnih naroda, i sad vidite kako nas neko optužuje za pokušaj etničkog čišćenja i sve što smo saznali bilo je krajnje zlo, a način na koji su nas predstavili svetu, bio je vrlo loš", ističe gimnazijalac Đorđe Stojanović.
Ministarstvo odbrane predstavilo je izložbu koju Vranjanci mogu da vide u Domu Vojske do 7. juna, posle toga biće izložena i u drugim gradovima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.