Zbog snega povećan broj preloma, dužnost stanara da čiste

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Dec.2018, 20:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog snega povećan broj preloma, dužnost stanara da čiste

Ove nedelje se obim posla u Urgentnom centru povećao za 40 odsto. Bilo je gotovo stotinu padova i 50 preloma. Ledenice koje vise sa kuća i zgrada, kao i sneg ispred ulaza, povećavaju šanse od povreda i oštećivanja automobila. Dužnost stanara je da ispred svojih zgrada očiste sneg, a da li će to raditi sami, ili će unajmiti nekog, njihov je izbor.

Solidarnost stanara na testu je posebno u toku zime. Iako im je dužnost čišćenje snega i leda ispred zgrada, mnogi to ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rade, a kazne za neraščišćavanje kreću se od 5.000 dinara, i njih zajedno plaćaju stanari zgrada po nalogu komunalne policije.

"Stanari su već navikli da postoji obaveza uklanjanja snega, s tim što često brkaju čija je to obaveza. Da li upravnika, profesionalnog upravnika, javnih službi. Gradskom odlukom o opštim pravilima kućnog reda u stambenim i stambeno poslovnim zgradama je definisano da su sami vlasnici stanova dužni da to urade", kaže Radovan Oreščanin, direktor kompanije za održavanje zgrada.

Kao i svake godine čišćenje snega i leda zavisi od zgrade do zgrade. Zavisi kakav je nivo razvijenosti kulture stanovanja i složnosti među stanarima.

"U zgradi u kojoj ja živim i u zgradi pored su stanari svojevremeno kupili lopatu, so pred zimsku sezonu i sami su se dogovorili", ističe Marko Arsenijević, upravnik zgrade.

Lopate za sneg na pijacama koštaju od 400 do 700 dinara, dok se sat vremena uslužnog čišćenja snega naplaćuje oko 1.000 dinara. Delove gde nisu uspeli da očiste sneg, stanari treba da ograde trakama i označe ih kao nebezbedne.

Zakonski se stambena zgrada tretira kao pravno lice, te ukoliko ledenica koja padne sa neke zgrade povredi nekog ili ošteti nečiji automobil, važno je znati da su u tom slučaju za naknadu štete odgovorni. Zato je važno pravovremeno se organizovati i čistiti sneg i led ispred zgrade

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.