Vladika Irinej: Odgovor Sinoda na pismo hrvatskih biskupa biće javan

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Feb.2019, 01:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladika Irinej: Odgovor Sinoda na pismo hrvatskih biskupa biće javan

Sinod Srpske pravoslavne crkve priprema odgovor na pismo Hrvatske biskupske konferencije iz novembra prošle godine, koje je obelodanjeno mimo uobičajene prakse, a u kojem se patrijarh SPC i vladika bački Irinej optužuju za vređanje žrtava rata i raspirivanje mržnje u Hrvatskoj, pišu Novosti.

Vladika bački Irinej kaže da Sinod smatra i crkveno i civilizacijski neprihvatljivom praksom da se službena prepiska iznosi u javnost.

Ali, kako kaže, pošto je HBK odlučila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da postupi drugačije, i odgovor Sinoda SPC biće javan.

Vladika Irinej za beogradski dnevnik kaže da nikada nije napao bilo koga, već da su njegovi javni istupi i izjave bili reakcija na prethodne napade na SPC i patrijarha srpskog.

Nikada se, kaže, nije bavio hrvatskim biskupima pojedinačno, niti HBK u celini, niti nekim drugim biskupima u Srbiji, osim kada je bio primoran da, u službi portparola SPC, odgovara "na napade ne malog broja gospode biskupa u Hrvatskoj".

"Uostalom neka ista gospoda izvole dokazati i pokazati da nema ustaški nastrojenih biskupa u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji", kaže vladika Irinej.

Sudeći prema njihovim izjavama u hrvatskoj javnosti, lako se može zaključiti da oni nisu manjina u okviru svoje crkve u Hrvatskoj.

Potvrdio je da je Sveti arhijerejski sinod pismo HBK dobio u formi službenog akta, koji se po pravilu ne može iznositi u javnost bez saglasnosti pošiljaoca.

Pored toga, kaže vladika, treba imati u vidu da se ovakvi službeni dopisi pripremaju mesecima i da se isto tako odgovor na njih mora pripremiti pažljivo, uz prikupljanje neophodnog materijala.

"Sveti sinod je ovo pismo dobio pred početak velikih praznika u našoj crkvi, i do sada nije bilo ni moguće ni potrebno hitno odgovoriti na njega", naveo je vladika bački, koji je i portparol SPC.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vladika Irinej: Odgovor Sinoda na pismo Hrvatske biskupske konferencije biće javan

Izvor: Blic, 09.Feb.2019

Sinod Srpske pravoslavne crkve priprema odgovor na pismo Hrvatske biskupske konferencije (HBK) iz novembra prošle godine koje je obelodanjeno mimo uobičajene prakse, a u kojem se srpski patrijarh Irinej i portparol SPC, vladika bački Irinej, optužuju za vređanje žrtava rata i raspirivanje mržnje...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.