Najnovije vesti
Vesti Društvo
Vladika Irinej: Odgovor Sinoda na pismo Hrvatske biskupske konferencije biće javan

Vladika Irinej: Odgovor Sinoda na pismo Hrvatske biskupske konferencije biće javan

Sinod Srpske pravoslavne crkve priprema odgovor na pismo Hrvatske biskupske konferencije (HBK) iz novembra prošle godine koje je obelodanjeno mimo uobičajene prakse, a u kojem se srpski patrijarh Irinej i portparol SPC, vladika bački Irinej, optužuju za vređanje žrtava rata i raspirivanje mržnje u Hrvatskoj, i taj odgovor biće javan, pišu danas "Večernje novosti".

Patrijarh srpski Irinej Foto: Dalibor Danilović / RAS Srbija
Patrijarh srpski Irinej

Vladika Irinej kaže da Sinod smatra da je i crkveno i civilizacijski neprihvatljivo da se službena prepiska iznosi u javnost, ali, kako kaže, pošto je HBK odlučila da postupi drugačije, i odgovor Sinoda SPC biće javan.

On za beogradski dnevnik kaže da nikada nije napao bilo koga, već da su njegovi javni istupi i izjave bili reakcija na prethodne napade na SPC i srpskog patrijarha.

Nikada se, kaže, nije bavio hrvatskim biskupima pojedinačno, niti HBK u celiniti, niti nekim drugim biskupima u Srbiji, osim kada je bio primoran da, kao portparol SPC, odgovara "na napade ne malog broja gospode biskupa u Hrvatskoj".

"Uostalom, neka ista gospoda izvole dokazati i pokazati da nema ustaški nastrojenih biskupa u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji", kaže vladika Irinej, i dodaje da se sudeći prema izjavama u Hrvatskoj javnosti tih biskupa, lako se može zaključiti da oni nisu manja u okviru svoje crkve u Hrvatskoj.

Potvrdio je da je Sveti arhijerejski sinod pismo HBK dobio u formi službenog akta, koji se po pravilu ne može iznositi u javnost bez saglasnosti pošiljaoca.

Pored toga, kaže vladika, treba imati u vidu da se ovakvi službeni dopisi pripremaju mesecima i da se isto tako odgovor na njih mora pripremiti pažljivo, uz prikupljanje neophodnog materijala.

"Sveti sinod je ovo pismo dobio pred početak velikih praznika u našoj crkvi, i do sada nije bilo ni moguće ni potrebno hitno odgovoriti na njega", naveo je vladika Irinej.