Verheijen: Očekujem ubrzanje privrednog rasta Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Maj.2017, 08:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Verheijen: Očekujem ubrzanje privrednog rasta Srbije

Uprkos spoljnim rizicima, privredni rast Srbije će do kraja godine biti povećan kako bi dostigao planiranih tri odsto, zato što su makroekonomske osnove poboljšane, ocenio je šef kancelarije Svetske banke u Beogradu Toni Verheijen.

On je u autorskom tekstu za "Politiku" rekao da je srpska privreda najveća na zapadnom Balkanu, da se poslednjih godina sve više otvarala prema svetu kako joj je rastao izvoz zasnovan na značajno prilivu stranih investicija.

"To je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << glavni uspeh na putu preusmeravanja rasta koji "vuče" domaća potrošnja ka onom koji pokreću izvoz i investicije.

Ta otvorenost srpske privrede zahteva dodatnu pažnju ka onome što se događa u neposrednom komšiluku i u Evropi uopšte", naveo je on.

Najnovji primer su, kako je kazao, nedavni potresi u hrvatskoj kompaniji "Agrokor" koja zapošljava veliki broj ljudi i u Srbiji.

"U ovom slučaju Vlada Srbije pokazala je sposobnost da reaguje brzo i na pravi način kako bi zaštitila negativni uticaj na sopstvenu privredu", istakao je Verheijen.

On dodaje da treba pažljivo pratiti i ostale događaje kao što su Bregzit, izbore širom Evropske unije, kamatne stope na ključnim tržištima kapitala, cene roba i tome slično.

Nažalost, Srbija u ovim slučajevima ima manje moći da utiče na posledice po svoju privredu, konstatovao je.

Ipak, kako je dodao, očekivanja su da će se privreda pozitivno razvijati u narednom periodu.

"Ono što je najvažnije, očekujemo da će privredni rast do kraja godine biti povećan kako bi se postigao predviđeni rast od planiranih tri odsto u 2017. godini", naglasio je Verheijen.

Uprkos spoljnim rizicima koje je spomenuo, on kaže da se očekuje da će srpska privreda rasti onako kako je originalno planirano, zato što su makroekonomske osnove poboljšane.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

SB: Očekujemo ubrzanje rasta Srbije

Izvor: B92, 25.Maj.2017

Beograd -- Uprkos spoljnim rizicima, privredni rast Srbije će do kraja godine biti povećan kako bi dostigao planiranih tri odsto..To je ocenio šef kancelarije Svetske banke u Beogradu Toni Verheijen, dodajući da je razlog to što su makroekonomske osnove poboljšane...On je u autorskom tekstu za...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.