Utvrđen nacrt pokrajinskog budžeta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Dec.2012, 15:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Utvrđen nacrt pokrajinskog budžeta

NOVI SAD -

Pokrajinski sekretarijat za finansije dostavio je danas Vladi Vojvodine tekst Nacrta odluke o budžetu Vojvodine za 2013. godinu, koji predviđa ostvarenje ukupnih prihoda i rashoda u iznosu od 73,75 milijardi dinara, odnosno 80,75 milijardi dinara, uključujući i predviđeno zaduživanje tokom naredne godine.

Pored transfernih sredstava namenjenih direktnim obavezama prema osnovnoškolskom, srednjoškolskom i visokom obrazovanju, najznačajniji deo sredstava >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << namenjen je realizaciji prioritetnih investicionih projekata preko Fonda za kapitalna ulaganja AP Vojvodine.

Kako se navodi u tekstu nacrta budžeta, na prihodnoj strani predviđen je i kapitalni transfer iz budžeta Srbije u iznosu od 13 milijardi dinara namenjenih izgradnji poluautoputa Novi Sad-Ruma, preko Fruške gore.

Oko 29 milijardi čine transferna sredstva iz Republike namenjene platama zaposlenih u obrazovanju, dok 9,5 milijardi čine transferi lokalnim samoupravama.

Iznos od 7,8 milijardi dinara Pokrajina će prihodovati od zaduživanja i prodaje nefinansijske imovine.

Najveći izdaci pokrajinskog budžeta za narednu godinu planirani su za kapitalna ulaganja i to u iznosu od 16 milijardi dinara, dok je sedam milijardi namenjeno za nabavku finansijske imovine radi prenosa imovine i obaveza Razvojne banke Vojvodine (RBV).

Pokrajinski sekretarijat za finansije raspolagaće sa 34 milijarde dinara, ali će veći deo tog novca biti iskorišten za sredstva prenesena iz budžeta Srbije za kapitalna ulaganja i obaveze RBV.

Budžet Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje iznosi 24,3 milijarde, ali je najveći deo tih sredstava strogo namenjen platama zaposlnih u ovoj oblasti.

Budžet Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj iznosiće 6,8 milijardi dinara, budžet namenjen Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu čini 5,9 milijardi dinara, a budžet Sekretarijata za privredu 1,14 milijardi dinara.

Vlada Vojvodine donela je zaključak kojim se za članove radne grupe za izradu Zakona o finansiranju nadležnosti Pokrajine predlažu prof. dr Dragoslav Petrović, potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj, mr Andor Deli, potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice, Zoran Radoman, pokrajinski sekretar za finansije, prof. dr Kosta Josifidis, redovni profesor Ekonomskog fakulteta u Subotici - Odeljenje u Novom Sadu, Snežana Blašković, pomoćnik pokrajinskog sekretara za finansije i Živko Makarić, pomoćnik direktora Uprave za zajedničke poslove pokrajinskih organa.

Kako RTV saznaje, neke od stranaka vladajuće koalicije i dalje se premišljaju u vezi sa odlukom o podršci, dok se od opozicionih stranaka za sada jedino socijalisti dvoume da li će odbaciti ili podržati budžet.

Vlada Vojvodine je danas odlučila da se godišnja nagrada "Dr Zoran Đinđić za mladog naučnika i istraživača" za ovu godinu dodeli docentu Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu Jovani Grahovac.



U Skupšti Vojvodine 28. decembra

Potpredsednik vojvođanske vlade Dragoslav Petrović izjavio je danas da će pokrajinska skupština verovatno 28. decembra razmatrati predlog pokrajinskog budžeta za 2013. i da očekuje podršku koalicionih partnera.

"Stvar je svih političkih opcija, pa i onih koji u ovom trenutku učestvuju u realizaciji vlasti na nivou pokrajineVojvodine, da na skupštini koja se očekuje 28. decembra iskažu svoj stav", rekao je Petrović za televiziju Vojvodine.

Na vlasti u Vojvodini su Demokratska stranka, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Savez vojvođanskih Mađara.

Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodine jednoglasno je prethodno danas usvojila predlog skupštinske odluke o budžetu za 2013., koji iznosi 73,75 milijardi dinara, odnosno 80,75 milijardi dinara, uključujući i predviđeno zaduživanje tokom naredne godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vojvođanska vlada utvrdila nacrt budžeta

Izvor: Blic, 19.Dec.2012

Vojvođanska vlada odusutala je od najavljenog privremenog finasiranja za iduću godinu i juče je utvrdila nacrt budžeta pokrajine za 2013. godinu u ukupnom iznosu od 80 milijardi i 753 miliona dinara. Završnu reč o ovom dokumentu Skupština Vojvodine će da da 28. devembra. ..U vladajućoj koaliciji...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.