Uspeli smo da popravimo jako loš sporazum koji je prethodna vlada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Sep.2016, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Uspeli smo da popravimo jako loš sporazum koji je prethodna vlada"

Direktor kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je danas u Prištini da je pregovarački tim Beograda u Briselu uspeo da popravi jako loš sporazum koji je 2011. prethodna Vlada sklopila s Prištinom.

Đurić je za RTK 2 rekao da je uspeo da spreči velike probleme koji bi nastali prvog novembra, dodajući da je dogovoreno da registarske tablice koje izdaje MUP Srbije i dalje važe na Kosovu, dok su statusno neutralne tablice produžene na još >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pet godina.

"Postigli smo da se ne uvodi režim probnih tablica, umesto toga lepiće se dve bele nalepnice preko simbola na tablicama, a novina je da će vlasnici RKS tablica moći u Srbiju bez skidanja tablica, što je bio slučaj do sada", naveo je Đurić.

Govoreći o formiranju Zajednice srpskih opština Đurić je rekao da ona nije uperena protiv bilo koga, već da treba da omogući srpskom narodu na Kosovu da upravlja poslovima koji su od suštinskog značaja za njihov opstanak.

Đurić je rekao da huškanje protiv ZSO i uveravanje javnosti da time što neko dobija više prava, automatski znači ugrožavanje onih drugih ili manje prava za druge "nije u interesu ni jednih ni drugih".

On je ocenio da su različiti ciljevi Beograda i Prištine najveći hendikep dijaloga u Briselu.

"Dok Priština dijalog vidi kao sredstvo za postizanje ciljeva po pitanju statusa, Beograd dijalogom želi da postigne normalizaciju i harmonizaciju međuetničkih odnosa, funkcionisanje institucija i ostanak srpskog naroda na Kosovu", rekao je Đurić.

Povodom polemika oko hrama Hrista Spasa u Prištini, Đurić je tražio da se to ne stavlja u politički kontekst.

"Crkva je podignuta na zemljištu koje je grad Priština dodelio Eparhiji još 1990. godine, pre nego su kosovski Albanci napustili institucije", rekao je Đurić.

On je dodao da hram izgrađen uz sve potrebne dozvole.

"Na svakom normalnom mestu, svakog ko ne održava jedan ovakav objekat lokalne vlasti bi kaznile, a ovo je prvi put u svetu da se nekom ko hoće da održava svoj objekat to zabrani", rekao je Durić.

Đurić je rekao da je Beograd uspeo da spreči sve negativne scenarije po pitanju Trpeče i Brezovice, i dodao da bi i o imovini trebalo da se razgovara u Briselu jer niko od stranaca neće investirati, dok se to pitanje ne reši, ali je insistirao da se Beograd neće odreći te imovine.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.