Uskoro počinje gradnja Mađarskog kulturnog centra na Paliću

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Avg.2018, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro počinje gradnja Mađarskog kulturnog centra na Paliću

Za manje od mesec dana na Paliću počinje izgradnja Mađarskog kulturnog centra. To je jedan deo prekograničnog projekta koji u isto vreme podrazumeva i izgradnju Srpskog kulturnog centra u mađarskom mestu Morahalom, kao i popularizaciju kulturnih dešavanja i razvoj turizma sa obe strane granice. Ukupna vrednost IPA projekta iznosi 3,7 miliona evra.

Na mestu gde će biti izgrađen Mađarski kulturni centar na Paliću za sada je livada. Za manje od mesec dana biće međutim postavljen >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kamen temeljac za budući objekat u kome će se godišnje održavati oko 50 kulturnih događaja, međunarodne izložbe, kreativne radionice, književne večeri, ali i pozorišne predstave. Mađarski kulturni centar na Paliću gradi se u okviru prekograničnog projekta "Raznobojna saradnja".

"Izgradnja Doma kulture na Paliću, daćemo prostor da se kulturni život palićana obogati, da bude raznovrstan i da doprinese još boljim međususedskim odnosima dveju nacija, na dve strane granice", ističe Timea Horvat, zamenica gradonačlenika Subotice.

U okviru istog projekta već se gradi Srpski kulturni centar u mađarskom mestu Morahalom. Vodeći partner na projektu je Evroregionalna razvojna agencija DKMT iz Segedina, a partneri su Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međunarodnu saradnju i lokalnu samoupravu, udruženje "Eđmašert" iz Morahaloma, kao i gradovi Subotica i Novi Sad.

"Jedno od vrlo bitnih ciljeva u okviru ovog projekta je upravo integrisanje Novog Sada, koji je takođe partner u projektu, kao buduće Evropske prestonice kulture 2021.godine. To je prilika da se pogranični region Segedin-Subotica-Morahalom-Palić predstavi i u širem region u Evropi", objašnjava Miroslava Babić, članica Gradskog veća Subotice zadužena za oblast kulture.

Na Paliću je inače ove i naredne godine u planu realizacije nekoliko značajnih investicija, koje zajedno sa prekograničnim infrastrukturnim projektima, kao što su revitalizacija pruge Segedin – Subotica – Baja i obnova pruge Beograd – Budimpešta, treba da doprinesu ubrzanijem razvoju turizma na severu Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.