Tokom proteklih godina više spektakularnih pljački u Evropi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Nov.2019, 05:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tokom proteklih godina više spektakularnih pljački u Evropi

Nemačka policija potvrdila je da je opljačkana Zelena riznica Muzeja u Drezdenu i precizirala da su lopovi ukrali tri zbirke nakita neprocenjive vrednosti s početka 18. veka izrađene od dijamanata, rubina i smaragda.

AP tim povodim navodi da je u Evropi proteklih godina bilo nekoliko spektakularnih krađa.

Tako su lane u julu, u pljački izvedenoj tokom dana, lopovi u Švedskoj razbili staklene kutije u katedrali i ukrali kraljevsko blago iz 17. veka, koje je procenjeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na 65 miliona kruna (sedam miliona dolara).

Pobegli su ukradenim biciklima, a zatim motornim čamcem.

Dve krune i kugla kasnije su otkrivene u kanti za smeće severno od Stokholma.

Za krađu su osuđena i zatvorena dva muškarca.

U januaru 2018. lopovi su ukrali dragocene indijske dragulje iz čuvene kolekcije Al Tani, koji su bili izloženi u Duždevoj palati u Veneciji, uključujući privezak sa 10-karatnim dijamantom.

Na snimcima se vidi da je jedan od lopova mirno otvorio kutiju, izvadio dragulje i pobegao.

Policija je saopštila da je alarm aktiviran samo minut kasnije, ali je to lopovima bilo dovoljno da pobegnu.

Hrvatska policija kasnije je uhapsila četvoricu osumnjičenih, od kojih se za jednog verovalo da je povezan sa nekoliko glavnih pljačkaša u Evropi i zloglasnu, multinacionalnu grupu "Pink panter".

Provalnici su u martu 2017. godine provalili u berlinski muzej Bode i otišli sa kanadskim zlatnikom teškim 100 kilograma, poznatom kao "veliki javorov list''.

Veruje se da su osumnjičeni razbili zaštitni kovčeg i zatim uspeli da podignu zlatnik kroz prozor muzeja i pobegnu.

Oni su kasnije isekli zlatnik, vredan oko 3,75 miliona evra i prodavali ga u komadima.

Četvorici muškaraca trenutno se sudi za taj slučaj - trojici za pljačku i četvrtom, radniku obezbeđenja u muzeju, da im je pomagao. Oni negiraju optužbe.

Dve slike Vinsenta van Goga ponovo su izložene u Amsterdamu 2017. godine - više od 14 godina nakon što su ih lopovi ukrali sa zidova Muzeja Van Gog tokom noćnog upada.

Italijanska policija otkrila je slike "Pogled na more kod Ševeningena" i "Kongregacija koja napušta reformisanu crkvu u Nuenenu '', tokom racije koja je imala za metu italijanske mafijaše.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.