Opljačkan čuveni istorijski muzej u Nemačkoj: Lopovi odneli blago vredno skoro milijardu evra

Izvor: B92, 25.Nov.2019, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opljačkan čuveni istorijski muzej u Nemačkoj: Lopovi odneli blago vredno skoro milijardu evra

Drezden -- Lopovi su rano jutros upali u muzej u Drezdenu i ukrali blago vredno skoro milijardu evra, javlja nemački list "Bild".

Za sada je poznato da je ukraden izuzetno vredan antički nakit, čija vrednost je u startu procenjena na skoro milijardu evra. Krađa se dogodila u istorijskom muzeju "Grin valut" u Drezdenu, koji inače sadrži najveću kolekciju blaga od svih muzeja u Evropi.

Prema nezvaničnim podacima, grupa lopova najpre je isekla struju muzeju pre nego >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što su upali unutra kroz prozor.

Policija je precezirala da su lopovi ukrali tri zbirke nakita neprocenjive vrednosti s početka 18. veka izrađene od dijamanata, rubina i smaragda.

Snimci sigurnosnih kamera pokazuju dvojicu muškaraca kako kroz prozor s rešetkama upadaju u Zelenu riznicu u baroknoj rezidencijalnoj palati u Drezdenu.

Zatim se vidi kako razbijaju staklenu vitrinu i iz nje uzimaju tri kolekcije ili pojedinačne komade.

Centar Drezdena, u kome se nalazi muzej, prepun je policije.

Počinioci su još uvek u bekstvu.

Saopšteno je da je muzej bio zaštićen "nevidljivim" bezbednosnim sistemom, kao i da je moguće da su lopovi imali informacije "iznutra".

Na sajtu muzeja nema informacija o pljački, samo je navedeno da muzej neće raditi zbog "organizacionih" razloga.

Policija još nije objavila šta je tačno odneto iz kolekcija. Jedan od najvrednijih eksponata Drezdenskog muzeja, 41-karatni prirodno zeleni dijamant, trenutno je na pozajmici u Njujorku.

Međutim, nije poznato da li je među ukradenim vrednostima skulptura Maora obložena smaragdima i veoma vrednim safirom, koji je poklon ruskog cara Petra I, kao i draguljima ukrašen simbol bogatstva jednog indijskog maharadže.

Ova pljačka je po vrednosti ukradenog blaga naveća u istoriji, pretekavši nerešenu pljačku Gardner Muzeja u Bostonu pre 30 godina kada je odneto 13 umetničkih dela vrednosti 500 milliona dolara.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pljačka u muzeju, ukrali nakit vrijedan milijardu evra

Izvor: Nezavisne Novine, 25.Nov.2019

DREZDEN - Pljačkaši su rano jutros ukrali stari nakit vrijedan blizu milijardu evra iz Zelene riznice muzeja u njemačakom gradu Drezdenu, piše list "Bild".

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.