Sutra u Subotici peta zajednička sednica srpske i mađarske vlade

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Apr.2019, 10:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra u Subotici peta zajednička sednica srpske i mađarske vlade

Subotica će sutra biti domaćin pete zajedničke sednice srpske i mađarske vlade, koju će, kako je ATV televiziji potvrdio izvor iz vrha izvršne vlasti, predvoditi premijer Viktor Orban. U Budimpešti očekuju da će, sem predsednice srpske vlade Ane Brnabić, u najseverniji srpski grad, koji vuče korene sve do 12. veka, doći i predsednik Aleksandar Vučić.

Praksa redovnih sastanaka premijera i ministara sve >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << susedne zemlje započela je jula 2014. u Beogradu, a nastavljena u Budimpešti, pa Nišu, zatim ponovo u srpskoj i mađarskoj prestonici. Prošla sednica dve vlade, održana u Budimpešti 2. februara 2018, bila je, kako su zaključile obe strane, izuzetno plodna, jer je potpisano čak 10 konkretnih ugovora.

Ministar spoljne trgovine i diplomatije Peter Sijarto je tada istakao da „nikada bolje političke odnose" sada prati i sve raznovrsnija privredna saradnje, a trgovinka razmena stalno raste: 2016. iznosila je 1,9, sledeće godine 2,5, a lane je dostigla tri milijarde evra, uz i dalje suficit mađarske strane.

Osetna je i pomoć mađarske vlade sunarodnicima u Vojvodini, kojima je prošle godine odobreno 10 milijardi forinti (nešto više od tri miliona evra) za ukupno 6.200 privrednih planova. Zajednički se koriste i evropski, IPA fondovi za pogranične projekte, u koje spadaju i obnova železničke trase na linijama Subotica-Segedin-Baja, zatim izgradnja kulturnih centara u Morahalomu i Paliću i mnogo toga drugog.

"Očekuje se da će ovog puta najviše reči biti o saradnji u oblasti saobraćaja, a tu mislim pre svega na renoviranje pruge Budimpešta - Beograd, izgradnju i popravku pograničnih lokalnih puteva, ali i dalje podsticanje mađarskih firmi da ulažu u Srbiju", izjavio je nedavno na subotičkoj Panon TV zamenik državnog sekretara u Ministarstvu spoljne trgovine i inostranih poslova Levente Mađar.

Premijer Orban je u međuvremenu bio u Subotici, i to na otvaranju renovirane Sinagoge, u koju je mađarska vlada uložila značajna sredstva. Uoči ponovnog dolaska u taj grad on je, na sastanku foruma Kina i 16 država centralne i jugoistočne Evrope, održanog u Dubrovniku, izjavio da je nova železnička trasa Budimpešta-Beeograd „najznačajniji infrastrukturni prosekat u regionu" i da će ugovor o izgradnji „uskoro biti potpisan".

Jedna od ključnih tema u Subotici verovatno će biti i energetika, a za obe države bi od izuzetnog značaja bila izgradnja novog gasovoda od Rusije, preko Turske i Bugarske do Srbije i Mađarske.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Orban sa  Vučićem u Subotici

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 14.Apr.2019

Premijer Mađarske Viktor Orban, sastao se u nedelju uveče u Subotici sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, saopšteno je iz kabineta mađarskog premijera. Kako navode, radnoj večeri, koja je održana uoči sutrašnje zajedničke sednice Vlade Srbije i Vlade Mađarske, prisustvovali su i...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

U Subotici zajednička sednica vlada Srbije i Mađarske

Izvor: B92, 15.Apr.2019, 07:10

Subotica -- U Subotici se održava zajednička sednica srpske i mađarske vlade kojom će predsedavati premijeri Ana Brnabić i Viktor Orban...Premijerka Srbije Ana Brnabić je na početku sednice istakla da Srbija i Mađarska nemaju otvorenih pitanja. Takođe, podsetila je da su srpska i mađarska kompanija...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.