Subotica: Popis i na maternjem jeziku za pripadnike nacionalnih manjina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Sep.2022, 12:52

Subotica: Popis i na maternjem jeziku za pripadnike nacionalnih manjina

Koje ste nacionalnosti? Ovo je jedno od pitanja koja nas od sutra očekuju na popisu stanovništva. Iako građani nisu dužni da na njega odgovore, od tih odgovora mnogo toga zavisi u kreiranju manjinskih politika. Savez vojvođanskih Mađara i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, ali i stranke drugih manjina, sprovode kampanju kako bi ubedili sunarodnike da se na ovo pitanja slobodno izjasne, dok će veći deo njih moći to da učini i na svom maternjem jeziku.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Subotica. Grad sa četiri zvanična jezika. I grad u koje su manjine većina. Prema rečima predsednice popisne komisije, zahvaljujući pažljivom izboru popisavača, odnosno njihovim asistentima, građani će na popisna pitanja moći da odgovore na nekom od jezika sredine.

“U slučaju da se možda pojavi situacija da je to problem, da kojim slučajem ne postoji dovoljan stepen znanja, priprema radi, mađarskog jezika, postoji mogućnost da će jedan asistent, koji dobro govori mađarski jezik, pripomoći u komunikaciji, ali će o tome unapred biti obaveštena Popisna komisija”- kaže predsednica Popisne komisije Marija Ušumović Davčik.

Nacionalnost i veroispovest su jedina dva od šesdeset i devet pitanja na predstojećem popisu na koje stanovnici ne moraju da daju odgovor. Međutim, manjinski političari smatraju da je itekako važno da se na ta pitanja odgovori. Pogotovo nacionalnosti.

“U Srbiji iz ovoga niko ne može da ima bilo kakve negativne posledice, ali sa druge strane je to veoma značajno jer se određena prava vezuju za postotak pripadnika određene nacionalne zajednice na određenom lokalitetu”- smatra predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor.

“O broju Hrvata zavisiće broj većnika, često puta manjinska prava, obim i vrsta zavise od broja i procenta Hrvata na određenom području i određenom segmentu društvenog života”- dodaje predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov.

Stoga su manjinske stranke u kampanji promovisanja odgovaranja na ova pitanja u skladu sa onim što građani osećaju. Jer na to imaju sva prava.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Pastor pozvao predstavnike manjinskih zajednica da se slobodno izjasne na predstojećem Popisu

Izvor: Danas, 30.Sep.2022

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Srbiji počinje u subotu, 1. oktobra, a prema mišljenju Ištvana Pastora, predsednika Saveza vojvođanskih Mađara, to je najbitnji društveni događaj koji će obeležiti mesec pred nama.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.