Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Avg.2019, 20:38

Stara Pazova: Otvorena izložba najstariji kuvari Evrope

Stara Pazova: Otvorena izložba najstariji kuvari Evrope

U okviru turističko-gastronomske manifestacije "Gastro Srem", danas je u biblioteci "Dositej Obradović" u Staroj Pazovi otvorena izložba "Najstariji kuvari Evrope" na kojoj je izloženo 60 kuvara, među kojima je i prvi srpski kuvar iz 1855.

Dvodnevna manifestacija "Gastro Srem", četvrta po redu, svečano je otvorena juče na Trgu Zorana Đinđića, a izložbu kuvara danas su otvorili direktorka TO Vojvodine Nataša Pavlović i Zlatko Puntjar, iz čije je privatne kolekcije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svih 60 izloženih kuvara, među kojima je i najmani kuvar na svetu iz 1903.

Osim kuvara, izloženo je 70 jelovnika kojiih su pripadali starim srpskim hotelima i restoranima sa početka 20 veka kao što su Kolarac, Atina, Srem, Grand Hotel, Zlatno burence...

Kako je Puntjar rekao za Tanjug, iz jelovnika novosadskog hotela Bela lađa može se videti i "prapočetak" marketinga jer su na njemu uz gastronomsku ponudu bile i brojne reklame.

Svi eksponti čine zbirku Muzeja koja se nalazi pri hotelu Puntjar, koji je Zlatko Puuntjar otvorio u Zagrebu 2013, a osim 3.500 kuvara iz celog sveta i više od 2.000 jelovnika sadrži i 1.000 turističkih vodiča i brojne eksponate vezane za gastronomiju.

Puntjar je posebno ponosan na najmanji kuvar na svetu, izdat 1903. Beču, a koji je predstavio posetiocima izložbe koja će biti otvorena do 15. septembra, a potom se seli u Loznicu.

Taj najmanji kuvar na svetu ima 136 strana i 100 recepata koji se mogu pročitati jedino uz pomoc lupe i mogu stati na vrh viljuške.

U svetu postoje još tri kuvara takvih dimenzija - dva u Beču i jedan u Pragu, rekao je Puntjar u čijoj kolekciji je i kopija kuvara iz 1581. godine.

To je knjiga glavnog kuvara kneza od Majnca Marksa Runpolta a zbirku krasi i Leksikon kuhinje i podruma iz 1731 godine.

Manifestacija "Gastro Srem", pod sloganom "Srem na moderan način", prilika je da se posetioci upoznaju sa sprecijalitetima od mesa, mleka, ali i da uživaju u degustaciji vina, likera, sokova, rakije, kolača, meda, džemova, rekla je za Tanjug direktorka TO Stare Pazove Dragana Zorić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






 Povezane vesti
Završen Gastro Srem

Završen "Gastro Srem"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Sep.2019, 15:58

Dvodnevna turističko gastronomska manifestacija “Gastro Srem” održana je u petak i subotu na Trgu dr Zorana Đindjića u Staroj Pazovi. Na Trguje bilo preko 70 izlagača sa najspecifičnijim i najraznovrsnijim proizvodima iz Srema. Manifestaciju je posetilo čak 90% više ljudi nego prošle godine...„Dali...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.