31. avgust  2019. 20.14  | Izvor: Tanjug

Stara Pazova: Otvorena izložba najstariji kuvari Evrope

STARA PAZOVA -

U okviru turističko-gastronomske manifestacije "Gastro Srem", danas je u biblioteci "Dositej Obradović" u Staroj Pazovi otvorena izložba "Najstariji kuvari Evrope" na kojoj je izloženo 60 kuvara, među kojima je i prvi srpski kuvar iz 1855.

Dvodnevna manifestacija "Gastro Srem", četvrta po redu, svečano je otvorena juče na Trgu Zorana Đinđića, a izložbu kuvara danas su otvorili direktorka TO Vojvodine Nataša Pavlović i Zlatko Puntjar, iz čije je privatne kolekcije svih 60 izloženih kuvara, među kojima je i najmani kuvar na svetu iz 1903.

gastro, srem

Osim kuvara, izloženo je 70 jelovnika kojiih su pripadali starim srpskim hotelima i restoranima sa početka 20 veka kao što su Kolarac, Atina, Srem, Grand Hotel, Zlatno burence...

Kako je Puntjar rekao za Tanjug, iz jelovnika novosadskog hotela Bela lađa može se videti i "prapočetak" marketinga jer su na njemu uz gastronomsku ponudu bile i brojne reklame.

Svi eksponti čine zbirku Muzeja koja se nalazi pri hotelu Puntjar, koji je Zlatko Puuntjar otvorio u Zagrebu 2013, a osim 3.500 kuvara iz celog sveta i više od 2.000 jelovnika sadrži i 1.000 turističkih vodiča i brojne eksponate vezane za gastronomiju.

Puntjar je posebno ponosan na najmanji kuvar na svetu, izdat 1903. Beču, a koji je predstavio posetiocima izložbe koja će biti otvorena do 15. septembra, a potom se seli u Loznicu.

Taj najmanji kuvar na svetu ima 136 strana i 100 recepata koji se mogu pročitati jedino uz pomoc lupe i mogu stati na vrh viljuške.

U svetu postoje još tri kuvara takvih dimenzija - dva u Beču i jedan u Pragu, rekao je Puntjar u čijoj kolekciji je i kopija kuvara iz 1581. godine.

To je knjiga glavnog kuvara kneza od Majnca Marksa Runpolta a zbirku krasi i Leksikon kuhinje i podruma iz 1731 godine.

Manifestacija "Gastro Srem", pod sloganom "Srem na moderan način", prilika je da se posetioci upoznaju sa sprecijalitetima od mesa, mleka, ali i da uživaju u degustaciji vina, likera, sokova, rakije, kolača, meda, džemova, rekla je za Tanjug direktorka TO Stare Pazove Dragana Zorić.

Srodne vesti