Spomenik jazavičaru Leu u Pančevu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jun.2015, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spomenik jazavičaru Leu u Pančevu

U Pančevu je otkriven spomenik psu Leu koji je spasio devojčicu od napada bulmastifa. Tom prilikom, zadobio je povrede od kojih je preminuo. Nikolina Vučetić i posle godinu dana do detalja pamti kako je napadnuta.

"Odmah me je ugrizao za ruku i krenuo da me vuče sa jedne strane na drugu. Dotrčao je Leo, počeo je da laje, obletao je oko njega i ugrizao ga za nogu. Bulmastif je pustio moju ruku i, pošto ga je Leo ugrizao, on je krenuo na njega", objašnjava Nikolina Vučetić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Iako je ostala bez ljubimca, Biljana Ilić ponosna je što je njen mali jazavičar, zbog svog hrabrog čina, dobio spomenik.

"To je bio pas kojeg su voleli svi, ne samo moja porodica, već i cela ulica, čak i poštar, koji inače ne voli pse. Iako Leo danas nije sa nama, drago mi je što je Nikolina dobro, što je spasio i što će podizanjem spomenika on na neki način večno živeti", kaže Biljana Ilić.

Predstavnici Društva prijatelja životinja "Ljubimci" pokrenuli su inicijativu da se Leu podigne spomenik. Prema njihovim rečima, to je jedini spomenik u Srbiji koji je zajednica podigla psu zbog nekih zasluga i sedmi takve vrste u svetu.

"Želeli smo da ukažemo na tu specifičnu vezu između životinja i ljudi, koliko nam znače. Pomažu i uvek su tu kada nam zatrebaju", ističe Ivan Kurajov, predsednik Društva "Ljubimci".

Umetnica Svetlana Karović Deranić ni jednog trenutka nije se dvoumila da bez naknade izvaja Leovu skulpturu.

"Zaboravili smo na ljudsku sposobnost da osetimo samilost, potrebu za požrtvovanjem i kako je to pritrčati drugome u pomoć. To sam prepoznala u Leu i onda me je ta priča nosila", kaže Svetlana Karović Deranić.

Spomenik podignut psu koji je postao simbol nesebičnosti, ljubavi i hrabrosti podignut je zahvaljujući donacijama građana Pančeva i nalazi se na najlepšem mestu u Narodnoj bašti, pored dečijeg igrališta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.