Sombor: Nova pravila o korišćenju mobilnih telefona i za đake i za profesore

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Apr.2018, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sombor: Nova pravila o korišćenju mobilnih telefona i za đake i za profesore

Život u 21. veku nezamisliv je bez savremenih mobilnih telefona ali je zloupotreba mobilnih telefona u školama uveliko uzela maha: u toku predavanja, provere znanja... pa se čak i snimci sa časova mogu videti na društvenim mrežama. Rešenje ove problematike, zajedničkim konsultacijama, pronašli su profesori i roditelji đaka u somborskoj gimnaziji nedavnim uvođenjem novih pravila.

Zvono za početak časa u somborskoj gimnaziji ujedno je i znak učenicima da gase svoje mobilne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << telefone, te da ih odlože u đačke torbe.

U cilju efikasnijeg suprotstavljanja upotrebe i zloupotrebe mobilnih telefona za vreme nastave, od 11. aprila u Gimnaziji "Veljka Petrović" u Somboru, uvedena su nova pravila koja važe i za đake, ali i za profesore.

"Iako su telefoni jako korisni, na časovima nas ipak ometaju i njihova zloupotreba je opasna za nastavu jer remeti normalno odvijanje nastave pogotovo kod kontrolnih i pismenih zadataka", rekla je Petra Parčetić, predsednica đačkog parlamenta u somborskoj gimnaziji.

"Nisam sigruna da li će se taj problem uspeti sasvim iskoreniti ali zasigurno se već sada smanjio broj učenika koji koristi telefon na času. Takođe, veoma mi je drago da pravila važe i za učenike i za profesore zato što po tom pitanju treba da postiji ravnopravnost", ispričala je Tijana Tepavac učenica II razreda sombroske gimnazije.

"Živimo u modernom svetu, u 21. veku i mobilni telefoni pored negativnih imaju i pozitivnu stranu, da ga koristimo kao digitron, pročitamo neku pesmu na času srpskog, ali naravno uz dozvolu profesora", objasnila je Anja Krstić, učenica somborske gimnazije i dodala da ima i ima profesora koji koriste telefone na času kao i učenici, ali ih ne zloupotrebljavaju toliko koliko je to bila učenička praksa.

Novi pravilnik je zajednički odgovor nastavničkog veća i saveta roditelja na problem zloupotrebe mobilnih telefona.

"Moralo se rešavati pitanje korišćenja mobilnih telefona i njihova zloupotreba. Više prijavljenih slučajeva zloupotrebe bili su rezultat da se ovo pitanje rešava i na nastavničkom veću i na savetu roditelja", saopštila je Ljiljana Mijatović, profesor fizike i pomoćnik direktora somborske gimnazije.

Kako pravila jednako važe i za profesore, predsednik odeljenske zajednice je u obavezi da takvu zloupotrebu prijavi sekretaru škole dok se zloupotreba korišćenja mobilnih telefona od strane učenika upisuje u dnevnik, odnosno u posebnu evidenciju kod sekretara škole, nakon čega sledi smanjenje ocene iz vladanja.

Praksa će pokazati da li će i koliko ova pravila biti menjana, za sada, kako ističu u gimnaziji, rezultati su zadovoljavajući i mobilni telefoni se sve ređe zloupotrebljavaju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.