Školska slava Sveti Sava obeležena u Staroj Pazovi i Sremskoj Mitrovici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jan.2021, 18:17

Školska slava Sveti Sava obeležena u Staroj Pazovi i Sremskoj Mitrovici

Srpska pravoslavna crkva i obrazovne institucije u Srbiji proslavljaju Savindan, praznik kojim se obeležava uspomena na život i delo Svetog Save.

Kao školska slava ovaj dan se tradicionalno obeležava i u staropazovačkim školama, posebno u najvećoj osnovnoj školi u Sremu.

Škola "Rastko Nemanjić Sveti Sava"iz Nove Pazove sa ponosom nosi ime prvog srpskog arhiepiskopa.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Sveti Sava je ustanovljen kao školska slava na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja u Kragujevcu, 2. januara 1840. godine, odlukom Sovjeta Knjaževstva Srbskog i iste godine proslavljan u Kragujevcu i Beogradu.

U odluci Popečiteljskog presvještenija predstavnici državne i crkvene vlasti propisali su da se Sveti Sava proglašava za patrona svih naših škola i da se od tada mora svečano proslavljati.

Liturgijom u hramovima i simboličnom proslavom u školama obeležena slava Sveti Sava u Sremskoj Mitrovici

Školska slava Sveti Sava u Sremskoj Mitrovici obeležena je tradicionalno i ove godine služenjem liturgije u hramovima, a u skladu sa epidemiološkim merama. Pojedine škole svoju slavu su simbolično obeležile u svojim prostorijama lomljenjem kolača, a nagrade su podeljene najboljim učenicima. Povodom ovog događaja gradonačelnica Sremske Mitrovice prisustvovala je liturgiji u hramu Svetih Sirmijskih mučenika u Mesnoj zajednici "Mala Bosna".

Obeležavanje slave Sveti Sava u Sremskoj Mitrovici počelo je rano jutros liturgijom koja je služena u hramu Svetih Sirmijskih mučenika u Maloj Bosni. Liturgiji i lomljenju kolaća prisustvovala je i gradonačelnica Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović.

Tradicionalna proslava po školama je ove godine izostala, zbog epidemijske situacije. U Mitrovačkoj gimnaziji povodom školske slave nagrađeni su najbolji učenici koji su osvojili čak 14 zlatnih mesta na republičkim takmičenjima. Marko Đanić jedan od nagrađenih učenika se zahvalio školi u ime svojih drugara što i pored ove situacije nisu zaboravili na njihove uspehe.

Direktorica gimnazija je zajedno sa svojim saradnicima obeležila školsku slavu lomljenjem kolača, te istkla da je ovaj dan proslavljensimbolično, kako bi nagradili svoje najbolje učenike koji su vredno radili tokom cele godine.

Takođe u hramu u Svetih Sirmijskih mučenika povodom Svetog Save Mz Mala Bosna u saradnji sa humanitarnom organizacijom Lifeline - Čikago pod podkroviteljstvom Katarine Karađorđević je uručila najmlađim meštanima prigodne paketiće.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.