Vernici slave SVETOG SAVU: Ovu boju odeće danas nikako nemojte nositi, a ako zagrmi - loše nam se piše

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Jan.2021, 08:20

Vernici slave SVETOG SAVU: Ovu boju odeće danas nikako nemojte nositi, a ako zagrmi - loše nam se piše

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Svetog Savu – Savindan koji je poznat i slavi se i kao školska slava.

Sveti Sava bio je prvi srpski arhiepiskop, uticajni diplomata, a naša pravoslavna crkva ga slavi i kao svog osnivača.

Rođen kao Rastko Nemanjić 1174. godine, raški plemić iz vladarske porodice Nemanjića, odrekao se zemaljske vlasti i zamonašio se, tada je postao Sava.

NE VALJA NOSITI CRVENU BOJU

Na ovaj >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dan postoji nekoliko verovanja. Jedno od njih je da nikako ne treba nositi crvenu boju odeće ili obuće.

Sveti Sava se smatrao pastirom i zaštitnikom stoke, te se ona na Savindan po običaju sama puštala na ispašu. Međutim, crveno se nije nosilo jer se verovalo da boja krvi privlači vukove. Takođe, nije dobro ni oštriti noževe, britve i druge alate. Ovo verovanje potiče iz starih vremena, dok su seljaci strahovali da im vukovi ne pojedu stoku.

GRMLJAVINA JE LOŠ ZNAK

Ako na Svetog Savu zagrmi sigurno će se nešto rđavo desiti, pošto su udari gromova izuzetno retka pojava zimi. Isto tako postoji i verovanje da sunčan dan na Svetog Savu donosi blagostanje i srećnu i rodnu godinu.

Iako je ovaj praznik obeležen crvenim slovom, na Svetog Savu za kućne poslove uglavnom važi kontra od onoga što je uobičajeno na velike praznike, žene smeju da rade kućne poslove, a čak je poželjno da se obavi veliko spremanje. Baš zato što se stoka u staro vreme puštala sama na ispašu, smatralo se da domaćin Savindan treba da iskoristi za sve bitne kućne poslove.

Takođe, na ovaj dan deca treba da nauče nešto novo, makar pesmicu, jer će se u suprotnom ulenjiti i neće dovoljno napredovati cele godine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.