Šarčević leteo iznad Vršca, najavio novu obrazovnu mrežu od vrtića do fakulteta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jan.2018, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šarčević leteo iznad Vršca, najavio novu obrazovnu mrežu od vrtića do fakulteta

Danas je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije, Mladen Šarčević, posetio Vršac gde je razgovarao sa predstavnicima lokalne samouprave, a potom obišao Vršačku Gimnaziju, Osnovnu školu "Mladost" i pilotsku akademiju SMATSA u Vršcu. Razgovarano je o sadašnjoj mreži škola koja je, kako je rekao ministar Šarčević, skupa i loša i najavio da će uskoro resorno ministarstvo konsultovati opštine u vezi sa novom mrežom škola.

Nakon razgovora >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa predstavnicima lokalne vlasti o stanju škola na teritoriji grada u koje je u prethodnom periodu dosta uloženo, ministar Šarčević je posetio vršačku Gimnaziju, gde je razgovarao sa profesorima i đacima, a zatim i osnovnu školu Mladost. Tema je bila reforma obrazovanja, pre svega mreža škola na čemu je ministarstvo radilo prethodnih meseci.

"Sada krećemo sa tim da narednu školsku godinu počnemo sa novom školskom mrežom svih ustanova, od vrtića do fakulteta i u taj proces se uključuju lokalne samouprave. Razgovarali smo o pojačanom sportu u školama, ishrani đaka , primeni novih zakonskih rešenja, o obukama nastavnika i direktora što sve čini reformu obrazovnog modela", rekao je ministar Šarčević.

U Pilotskoj akademiji SMATS-a ministar se upoznao sa procesom nastave koju trenutno pohađa 125 studenata iz mnogih svetskih zemalja. Akademija poseduje savremeni simulator letenja, obučeni kadar, a piloti iz ove ustanove lete na svim svetskim destinacijama. I Ministar Šarčević se provozao avionom iznad Vršca. On je rekao da akademija može da doprinese obrazovanju za vazdušni saobraćaj i tako što bi se uključila u program "Studiranje u Srbiji" za koji postoji veliko interesovanje.

"Naši fakulteti su visoko rangirani. Za beogradski fakultet se zna da spada u 201 nabolji univerzitet u svetu. Pojedini fakulteti imaju čak i bolje pozicije poput niškog i novosadskog i ostalih. Radi se katalog 24 nastavna sadržaja, odnosno akreditacije na engleskom jeziku. Biće uključeni i privatni fakulteti kada shvate da je kvalitet bitan", rekao je Šarčević.

"Tu je i program učenja srpskog jezika u trajanju od godinu dana. Ministar je pozvao SMATSU da učestvuje u ovim programima obzirom na to da akademija radi po svim svetskim standardima ne samo za pilote, nego i aviomehaničare i druge. Prošle godine je bilo 10 obrazovnih profila za civilnu i vojnu avijaciju i sada se vidi koliko je to bilo korisno", istakao je Šarčević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ŠŠarčević: Radimo na katalogu za program "Studiraj u Srbiji"

Izvor: Blic, 24.Jan.2018

Ministarstvo prosvete radi na programu "Studiraj u Srbiji", a SMATSA Vazduhoplovna akademija je jedna od ustanova koje bi trebalo da se nađe u katalogu, rekao je danas ministar Mladen Šarčević tokom posete Vršcu...- Postoji veliko interesovanje tradicionalnih prijatelja Srbije za studiranje u našoj...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.