Šarčević: Veliko interesovanje za studiranje u Srbiji

Ministarstvo prosvete radi na programu "Studiraj u Srbiji", a SMATSA Vazduhoplovna akademija je jedna od ustanova koje bi trebalo da se nađe u katalogu, rekao je ministar Mladen Šarčević tokom posete Vršcu.

"Postoji veliko interesovanje tradicionalnih prijatelja Srbije za studiranje u našoj zemlji i to je prilika koju ćemo iskoristiti", rekao je ministar prosvete koji je posetio Gimnaziju "Borislav Petrov Braca", Osnovnu školu "Mladost" i SMATSA Vazduhoplovnu akademiju u Vršcu.

Šarčević je dodao da Srbije do sada nije bilo na međunarodnim sajmovima obrazovanja i da su mnoge prilike propuštene, te poručio da je u tom smislu prvi korak izrada kataloga studija na engleskom i srpskom jeziku, za 24 studijska programa.

"SMATSA Vazduhoplovna akademija zaista predstavlja izvozni proizvod Srbije, te smo stoga došli da proverimo kapacitete i interesovanje za uključivanje u program", rekao je ministar. 

U razgovoru sa gradonačelnicom Vršca Draganom Mitrović, ministar je rekao da je prethodna godina bila pripremna za veliku promenu koja sledi od prvog septembra.

U prvom i petom razredu osnovne škole i u prvom razredu srednje škole od naredne školske godine primenjivaće se novi model učenja i rada, model kojem je cilj sticanje primenljivih znanja.

Ministar je rekao i da je Svetska banka uradila platformu nove mreže obrazovno-vaspitnih ustanova i da sada sledi sagledavanje specifičnosti pojedinih regija. 

"To je proces u kome moramo intenzivno sarađivati sa svim lokalnim samoupravama", zaključio je Šarčević.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 05. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије