Saradnju sa Egiptom definisati na svim poljima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2018, 09:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnju sa Egiptom definisati na svim poljima

Srbija je zainteresovana da se saradnja sa Egiptom definiše na svim poljima i da dve zemlje imaju bolju političku koordinaciju koja podrazumeva i međusobnu podršku u međunarodnim organizacijama, izjavio je večeras ministar spoljnih poslova Ivica Dačić nakon sastanka sa egipatskim kolegom Samerhom Šukrijem.

Dačić je zahvalio Egiptu na podršci i uzdržanom stavu pri glasanju o članstvu Kosova u Unesku i Interpolu.

Dačić je podsetio da je na kraju vladavine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Muslimanskog bratstva u vreme Mohameda Morsija, došlo do akta ili izjave u kojoj se govorilo da je Egipat priznao ili da će priznati Kosovo.

"Želim da vam kažem da smo više godina razgovarali da Egipat neće raditi dalje na uspostavljanju odnosa sa Kosovom i to je na neki način neka vrsta zamrznute odluke koja je bila pre", rekao je Dačić i dodao da taj principijelni stav Egipta, na kome je Srbija zahvalna, može da doprinese da se dođe do trajnog rešenja.

Odnos Egipta prema Kosovu - zamrznuto priznanje

Kosovska nezavisnost, odnosno priznavanje ili nepriznavanje te nezavisnosti nije glavna tema posete egipatskog šefa diplomatije Sameha Šukrija, već su tema odnosi dve zemlje, izjavio je danas Dačić.

"Poseta Šukrija Srbiji nema veze sa eventualnom odlukom Egipta koja definiše odnos te zemlje prema Kosovu", rekao je Dačić, dodajući da bi taj odnos mogao da se u ovom trenutku definiše kao zamrznuto priznanje Kosova.

"Poseta nije u vezi sa tim. Ako postavljate pitanje da li će se danas to desiti, nije predviđeno da to bude glavna tema razgovora, već prijateljstvo između Egipta i Srbije", rekao je Dačić na konferenciji za novinare posle sastanka sa bosanskohercegovačkim kolegom Igorom Crnatkom.

On je podsetio da Egipat ne podržava ulazak Kosova u međunarodne organizacije pre okončanja dijaloga, te da nije podržao Kosovo ni na glasanju za Unesko i Interpol.

"Ovde je veliko pitanje šta oni treba da povuku, jer mi bar nismo videli pisanu odluku o tome", rekao je Dačić.

Ministar je rekao da je poseta veoma značajna za Srbiju i za razvoj bilateralnih odnosa, te da bi trebalo da bude prethodnica posete egipatskog predsednika Abdela Fataha el Sisija Srbiji.

On je podsetio da je upravo Sisi pre nekoliko godina rekao da Egipat nije uspostavio diplomatske odnose sa Kosovom i da ne glasa za Kosovo. Takođe je podsetio da je u poslednjim danima Morsijeve vladavine tadašnji portparol saopštio da je Egipat priznao Kosovo, ali da je vrlo brzo nakon toga došlo do promene režima.

"Mi želimo da vratimo odnose sa Egiptom na takav nivo da budemo jaki iskreni, principijelni i strateški partneri u političkom i ekonomskom smislu, u oblasti kulture, odbrane i bezbednosti...", rekao je Dačić i ocenio da je zato poseta egipatskog ministara istorijska i deo je priprema za posetu Srbiji predsednika Egipta Abdela Fataha el Sisija.

Podsetio je da poseta ministra spoljnih poslova dolazi nakon sedam godina i da je upravo Palata Srbije u kojoj su se danas sastali, 1961. godine bila mesto gde je održan prvi Samit nesvrstanih, čiji su osnivači bili Tito, Naser i Nehru.

Dačić kaže da Srbija i Egipat imaju mnogo zajedničkih interesa i da je dogovoreno da se u prvoj polovini sledeće godine zakaže sednica Mešovitog komiteta Srbije i Egipta, navodeći da je poslednja održana pre sedam ili osam godina.

Prošle godine dve zemlje zabeležile su trgovinsku razmenu od oko 70 miliona dolara, rekao je Dačić i dodao da je ideja da se na toj sednici Mešovitog komiteta potpiše što više sporazuma koji bi,između ostalog, podrazumevali bolju saradnju privrednika i otvaranje avio linije Beograd Kairo.

Prema njegovim rečima, Srbija želi razvoj ekonomskih odnosa, kao i u oblasti poljoprivrede, poljoprivredne mehanizacije, zdravstva, farmacije, građevinarstva, vojne industrije, saradnje u oblasti bezbednosti.

Takođe, dodao je on, obe zemlje će raditi na tome da se obezbede stipendije za studente, kao i na viznoj politici.

Podsećajući da je cela istorija dve zemlje protkana saradnjom kroz Pokret nesvrstanih, koji je i danas najjača snaga po broju zemalja, da sve što se o njemu govori potiče od Jugoslavije i Egipta, Dačić je ocenio da bi bila šteta da se ta saradnja ne iskoristi i da u budućnosti ne bude opet tako jaka.

Dačić je rekao da Srbija želi da unapredi odnose i sa svim afričkim zemljama.

Egipatski šef diplomatije podsetio je da saradnja dve zemlje počela pre 110 godina i da je bila na vrhuncu u vreme dvojice državnika Nasera i Tita, kada je i stvoren okvir za saradnju.

"To je osnova i to su stubovi koji vezuju dve nacije, što nam daje mogućnost da idemo napred", ocenio je Šukri i dodao da jedva čeka da odnosi dve zemlje budu jači.

Održaćemo zajednički mešoviti komitet 2019. godine i tada ćemo u dosta oblasti staviti okvire i načine na koji možemo raditi i unaprediti naše osnove, rekao je šef egipatske diplomatije.

Dvojica šefova diplomatije danas su potpisala Memorandum od saradnji Diplomatske akademije i egipatskog instituta za diplomatiju, a nakon toga ministar omladine i sporta Vanja Udovičić potpisao je sa Šukrijem Memorandum o saradnji u oblasti omladine i sporta.

Dačić je najavio je da će se sutra Šukri odvojeno sastati sa predsednikom i premijerom Srbije, Aleksandrom Vučićem i Anom Brnabić, kao i da će mu biti predati snimci iz istorijskih arhiva iz slavnog vremena Nasra i Tita od pre pola veka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.