Sajam stvaralaštva seoskih žena

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Okt.2015, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sajam stvaralaštva seoskih žena

Bačka Palanka sutra će biti domaćin sedmog Sajma stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini.

Tom prilikom žene iz vojvođanskih sela prikazaće ono što nastaje u njihovim udruženjima i tako skrenuti pažnju na talente i veštine koje poseduju.

Posetiocima sajma predstaviće se žene iz 170 udruženja, među kojima i udruženje "Kekina etno kolonija" u Banoštoru.

Ukoliko vas put nanese u Banoštor, selo na obroncima Fruške gore, smešteno na samoj obali >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Dunava, pored mnogobrojnih prirodnih lepota, nikako ne smete zaobići galeriju "Manojlović". U njoj Jovanka Manojlović godinama na slikarsko platno prenosi krajolike svog sela.

"Slikala sam i našu crkvu, zatim sam slikala neke znamenitosti Banoštora koje su lepe, na primer, staru zadrugu, pa stari dom kakav je izgledao, pa sam slikala Joletovu čardu, koja se jako lepo vidi iz Begeča, pa pogled na Dunav naravno naš lepi sam slikala", priča Jovanka.

Svako ko je ušao u Jovankinu galeriju, iz nje je izašao sa bar jednom slikom Banoštora ili bicikla, motiva koji se nalazi na velikom broju njenih radova. Ona kaže da se slikarstvom bavi iz ljubavi, ali da tako može i da zaradi.

"Cena mojih slika je relativno skromna, od 1.500 do 5-6. 000. Desi se da tražim za sliku recimo 50-60 evra i onda oni meni kažu: Pa to je jako malo, nemoj da potcenjuješ svoj rad, ali meni je drago to što kad ja nekom prodam sliku, nije meni toliko do novca, meni je drago da neko uživa u mojoj slici, jer više njih mi je kazalo: Jao, Jovanka, ja sednem pored tvoje slike i odmaram oči", dodaje ona.

Manifestacije na kojima Jovanka i druge seoske žene izlažu radove i rukotvorine mnogo znače za afirmaciju toga čime se one bave.

"Tu se pokaže šta žena pored svojih poslova u kući može da pokaže šta može i šta ume i šta zapravo njene zlatne ruke mogu", ukazuje Jovanka.

Osim te, postoje još tri celine u okviru kojih će žene na Sajmu stvaralaštva seoskih žena izlagati: tkanje i rukotvorine, organska proizvodnja i starinski i tradicionalni kolači. Taj Sajam organizuje se u okviru obeležavanja Međunarodnog dana seoskih žena, a Bačka Palanka će u nedelju biti po sedmi put biti domaćin te manifestacije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bačka Palanka: Sutra Sajam stvaralaštva seoskih žena

Izvor: Radio 021, 09.Okt.2015

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana seoskih žena, u Bačkoj Palanci će 10. oktobra 2015. godine biti održana sedma po redu manifestacija "Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini"...Nakon Novog Sada, Sombora, Inđije, Subotice, Kikinde i Apatina, Bačka Palanka je sedmi grad - domaćin manifestacije...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.