Bačka Palanka: Sutra Sajam stvaralaštva seoskih žena

Izvor: Radio 021, 09.Okt.2015, 11:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bačka Palanka: Sutra Sajam stvaralaštva seoskih žena

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana seoskih žena, u Bačkoj Palanci će 10. oktobra 2015. godine biti održana sedma po redu manifestacija "Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini".

Nakon Novog Sada, Sombora, Inđije, Subotice, Kikinde i Apatina, Bačka Palanka je sedmi grad - domaćin manifestacije koja ima za cilj da, i ovog puta, predstavi izuzetne veštine i bogato stvaralaštvo žena sa sela, kao i njihovu spremnost i optimizam da revitalizuju selo, a Vojvodinu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << predstave kao ekonomski, privredni i turistički potencijal.

Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova i Zavod za ravnopravnost polova, u saradnji sa gradom - domaćinom već sedmu godinu za redom organizuje ovu manifestaciju, kao jedan od oblika kroz koji se želi afirmisati stvaralaštvo seoskih žena u Vojvodini.

Pomoćnica pokrajinskog sekretara za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Anita Beretić je navela da u selima diljem Vojvodine, da ironija bude veća - što je selo manje i siromašnije, tu je aktivizam udruženja seoskih žena sve veći i veći. Nije nepoznato da u velikom broju sela, kulturni i duhovni život vode i održavaju upravo udruženja žena.

Prema rečima direktorke Zavoda za ravnopravnost polova Vesne Šijački, u definisanju programa podrške bilo je najvažnije da se predstavi snaga seoskih žena, koje su kao društvena grupa do 2008. godine bila potpuno nevidljiva, nepoznata i nepriznata na javnoj društvenoj i političkoj sceni, odnosno, nije bio programa osmišljenog za tu društvenu grupu.

Svake godine na sajmu učestvuje preko 1.500 seoskih žena iz Vojvodine, a ove godine svojim proizvodima i rukotvorinama predstaviće se 170 ženskih seoskih udruženja iz 41 opštine i gradova Vojvodine. Po prvi put, na sajmu će se predstaviti žene koje se bave organskom poljoprivrednom proizvodnjom.

U okviru predstojećeg sajma, ženska seoska udruženja predstaviće se u četiri tematske celine: Tkanje i rukotvorine, Starinski i tradicionalni kolači, Suveniri i Organska hrana.

U pratećim programima održaće se izložba fotoportreta seoskih žena u Vojvodini, video edukativna prezentacija o organskoj proizvodnji, predstavljanje projekata uspešnih žena graditeljki i kulturno-umetnički program.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.