Izvor: Danas, 09.Okt.2015, 11:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stvaralaštvo seoskih žena u Vojvodini

Nakon Novog Sada, Sombora, Inđije, Subotice, Kikinde i Apatina, Bačka Palanka je sedmi grad domaćin Sajma stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini koja ima za cilj da predstavi ženski seoski aktivizam, izuzetne veštine i bogato stvaralaštvo žena sa sela, kao i njihovu spremnost i optimizam da revitalizuju selo, a Vojvodinu predstave kao mogući ekonomski, privredni i turistički potencijal, isaknuto je na jučerašnjoj konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << za novinare održanoj u Diakonskom domu u Pivnicama kod Bačke Palanke. U organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova AP Vojvodine i Opština Bačka Palanka, Sajam će na platou ispreg zgrade Opštine biti otvoren danas u 11 sati.

                 

Na izložbi će učestvovati 170 ženskih seoskih udruženja iz 41 opštine i grada Vojvodine sa svojim autentičnim rukotvorinama, kolačima i proizvodima starih zanata koji čuvaju tradiciju i bogato kulturno nasleđe vojvođanskog višenacionalnog ambijenta. U okviru ovogodišnjeg Sajmaženska seoska udruženja predstaviće se kroz četiri tematske celine: tkanje i rukotvorine, starinski i tradicionalni kolači, suveniri i organska hrana.

Prateći program manifestacije obuhvata izložbu fotoportreta seoskih žena u Vojvodini, video prezentaciju otvorenih škola edukacije u oblasti organske proizvodnje, projekat uspešne žene graditeljke Jelene Filipović Muzej na otvorenom - kuća Savića u Neštinu, kao i kulturno-umetnički program.

Ovaj Sajamprepoznatljiva je manifestacija jedinstvenih zanatskih i umetničkih proizvoda seoskih žena u Vojvodini, koloritnih rukotvorina, kulinarskih i kolačarskih specijaliteta, organskog voća i povrća. Svake godine Sajamokupi više od 1.500 seoskih žena iz Vojvodine. Manifestaciju organizuju Zavod za ravnopravnost polova, Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova AP Vojvodine i Opština Bačka Palanka, a povodom obeležavanja Međunarodnog dana seoskih žena koji je zvanično 15. oktobra.

Poboljšanje kvaliteta života žena

Rad sa seoskim ženama predstavlja jednu od vodećih i najvažnijih delatnosti Zavoda za ravnopravnost polova. Saradnjom sa više od 300 udruženja žena kroz edukativni i istraživački rad, informatičke obuke i obuke za unapređenje poslovnih veština, Zavod nastoji da doprinese poboljšanju položaja i kvaliteta svakodnevnog života žena u seoskim sredinama, a organizovanjem Sajma stvaralaštva seoskih žena da promoviše i poveća vidljivost ove društvene grupe, kao i njihove mnogobrojne doprinose očuvanju kulture i života seoskih zajednica Vojvodine.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.