Sa kojim se problemima suočavaju Srbi u dijaspori?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Maj.2021, 14:43

Sa kojim se problemima suočavaju Srbi u dijaspori?

Novi Sad i Matica srpska bili su domaćini 12-te Konferencije srpskih nacionalnih organizacija iz zemalja regiona. Tom prilikom, analizirane su poteškoće, ali i izloženi planovi za buduće zajedničke akcije, kako bi se položaj i prava Srba u dijaspori podigli na viši nivo.

Problemi sa kojima se suočavaju Srbi u dijaspori, razlikuju se od zemlje do zemlje, ali ono što ih povezuje je veza sa maticom Srbijom, koja je tu da im pomogne, da zajedničkim snagama unaprede položaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i prava koja ostvaruju.

Ljubomir Aleksov, predstavnik Srba u Parlamentu Mađarske: "Mi smo u proteklim godinama postigli jedan visok nivo organizovanosti, uspostavili smo kontakte sa predstavnicima srpskog parlamenta i Vlade Srbije, a na prvom mestu je svakako značajno da se mi koji živimo van granica Srbije povežemo i da menjamo iskustva.

Vladimir Kokanović, predsednik Saveza Srba Slovenije: "Savez Srba Slovenije poneo je inicijativu za izmenu regulative budući da smatramo da imamo pravo da se kao Srbi u Sloveniji i izjasnimo, a svakako fokus u narednom periodu Savez Srba Slovenije daće na dobijanju statusa nacionalne manjine što nama sasvim sigurno pripada, o čemu svedoče mnogobrojni argumenti sa kojima smo mi pred javnost i izašli.

Skupovi poput ovog pravo su mesto da se o bolnim tačkama i problemima otvoreno razgovara i pronađe zajednički konsenzus o mogućim rešenjima.

"To je pitanje Srba u Hrvatskoj, pa onda stalne ove nestabilnosti koje se unutar BiH pojavljuju, pa onda ono što se dešava u Crnoj Gori, to je problem za sebe, zaista teško shvatljiv, a onda ono što je u Albaniji, to još nije ni artikulisano na pravi način, tu još ni ne sagledavamo šta i kako", rekao je prof. dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske.

Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu: "U Regionu jedan od najvećih problema to su diskriminacija, to su govori mržnje, protiv Srba, hvala Bogu to nije slučaj u svim zemljama regiona. Biti Srbin danas u Mađarskoj ili Rumuniji, to je, stvarno tamo ljudi ne mogu da se žale ni na šta, jer je položaj izuzetno dobar.

Među temama o kojima se govorilo su i modeli finansiranja nacionalnih udruženja, organizovanje zajedničkih akcija, dečjih kampova, a reči je bilo i o kulturi i obrazovanju, kao i o uvođenju prestižne nagrade za književno delo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.