Različiti pobednici u tri susedna atara u zapadnoj Bačkoj

Izvor: Blic, 14.Maj.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Različiti pobednici u tri susedna atara u zapadnoj Bačkoj

VRBAS, KULA, SRBOBRAN – U tri susedne opštine Kula, Vrbas i Srbobran, uskoro bi mogle da se formiraju tri različite lokalne vlasti koje će, najverovatnije, zadržati kontinuitet u odnosu na prethodne četiri godine. Najveći broj mandata u opštini Kula osvojila je koalicija oko DS - 16; u opštini Vrbas najjači su radikali sa istim brojem odborničkih mesta; dok je u opštini Srbobran najbolji rezultat zabeležila Grupa građana Branko Gajin sa 12 mandata.


>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
- Izborni rezultat nam omogućava da dosadašnja vladajuća lokalna koalicija nastavi sa radom. Ponudili smo SPS-u i DSS-u saradnju i u naredne četiri godine. Dobar tim ne treba menjati, ali ćemo napraviti određena kadrovska pomeranja kako bi lokalna samouprava bolje funkcionisala - rekao je Igor Bečić, predsednik vrbaskih radikala.

Sa četiri osvojena mandata zadovoljni su i socijalisti iz Vrbasa i uvereni su da će dosadašnja vladajuća koalicija nastaviti da vodi opštinu. Tri mandata u lokalnom parlamentu osvojili su predstavnici Koštuničine DSS.

- Osvojili smo tri mandata u veoma teškoj kampanji. Jasno je da je na osnovu osvojenih mandata praviti različite koalicije, ali mislim da postoje svi uslovi da na lokalnom nivou nastavimo kontinuitet - rekao je Miroslav Aleksić, predsednik OO DSS u Vrbasu.

Međutim, u Demokratskoj stranci ističu da će formiranje lokalnih vlasti, ne samu u Vrbasu, zavisiti i od formiranja Vlade Srbije.

- Priča oko formiranja koalicije, koja će upravljati javnim poslovima u opštini Vrbas nije završena, jer će mnogo toga zavisiti od formiranja vlada na pokrajinskom i republičkom nivou. U interesu ovoga grada je da, pošto će DS preuzeti odgovornost na nivou Srbije i na nivou Vojvodine, ista stranka povede i lokalnu samoupravu, kako bi imali prohodnost ka ministarstvima i raznim fondovima - rekao je Milan Stanimirović, kandidat DS za narodnog poslanika.

U opštini Srbobran je Grupa građana predsednika opštine Branka Gajina osvojila je 12 od ukupno 28 mandata, više nego SRS i DS zajedno kojima pripada 10 mandata. Prema rečima Gajina, ovakav rezultat glasanja na lokalnom nivou pokazuje da građani ipak prave razliku između takozvane visoke politike i onoga što se dešava u lokalu.

- Ponosan sam što je naša lista daleko ispred dve najjače partije u državi i smatram da je to priznanje našem angažovanju. Rezultat je pokazao i zrelost birača koji su na republičkim izborima najviše glasova dali DS i SRS, ali kada je lokalni nivo u pitanju, onda nisu gledali samo na to ko je kakav politički dres obukao, već su glasali za ljude u koje imaju poverenja - rekao je Gajin.

Gajin je do sada imao podršku DS i SVM, a o novoj koaliciji je počeo pregovore.

- Postoje dogovori o većinskoj koaliciji. Sa onima koji budu spremni da prate naš program formiraćemo skupštinsku većinu - rekao je Gajin.

U Kuli ista koalicija

U opštini Kula najviše mandata osvojila je koalicija oko Demokratske stranke (16), jedan više od radikala. DSS-u su pripala tri, zelenim dva ,a SVM-u jedan mandat. S obzirom na to da su i do sada Privremeni organ činili DS, DSS i SVM, očekuje se da će iste stranke formirati i skupštinsku većinu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.