Prva opera na svetu namenjena deci izvedena u KCNS

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Mar.2019, 20:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva opera na svetu namenjena deci izvedena u KCNS

Prva opera na svetu namenjena deci "Šumska kraljica" izvedena je u Kulturnom centru Novog Sada na 140. godišnjicu rođenja njenog tvorca, kompozitora Franja Štefanovića, koji je bio stanovnik Petrovaradina. Osim podsećanja na važnost njenog nastanka, cilj izvođenja je i promocija te vrste umetnosti.

Osim što je prva opera na svetu za decu, "Šumska vila" je posebna po tome što su svi pevači u njoj - deca. Poruke te opere su brojne, a osim usklađenih glasova mogu se čuti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i univerzalne istine o prijateljstvu, željama, ljubavi.

Učesnici opere su dečiji hor "Bajićevi slavuji" i solisti Muzičke škole "Isidor Bajić" iz Novog Sada u saradnji sa Hrvatskim kulturno-prosvetnim društvom "Jelačić".

"Deca se jako zabave dok rade celu tu predstavu. Izuzetno je njima značajno da prođu kroz ceo proces stvaranja predstave jer to nije samo pevati. Tu treba i plesati i glumiti i zapamtiti sve detalje tako da na obostrano zadovoljstvo i publike i samih izvođača trebalo bi to popularizovati", kaže Ana Kovačić, dirigentkinja hora "Bajićevi slavuji".

Trogodišnjaci kao najmlađi u publici, tišina kao deo pozorišnog bontona, osmesi i pozitivni komentari pokazatelji su da interesovanje za kulturu može opravdano da raste, ako se deca od malena uče negovanju pravih vrednosti, pre svega kroz primer.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.