Prikaz ruskog protivoklopnog sistema kornet, probija čelik debljine do 1,3 metra (VIDEO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jan.2022, 03:53

Prikaz ruskog protivoklopnog sistema "kornet", probija čelik debljine do 1,3 metra (VIDEO)

Predsednik Aleksandar Vučić istakao je danas, nakon prikaza sposobnosti 72. brigade za specijalne operacije i prezentacije protivoklopnog sistema "kornet", da je veoma zadovoljan što je Srbija mogla da nabavi taj sistem, kao i značajne količine raketa i lansirnih uređaja, čime se pobošljava operativna sposobnost Vojske Srbije.

U svom obraćanju, Vučić je pripadnicima armije čestitao Novu godinu i božićne praznike i zahvalio svima što čuvaju našu otadžbinu i birnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << o našoj bezbednosti.

"Posebno sam zadovoljan što su pripadnici vojske srećni zbog nabavke korneta iz Rusije. To je jedno od, a možda, i najbolje protivoklopno oružje u svetu. Zadovoljan sam što je Srbija mogla da kupi značajne količine raketa i lansirnih uređaja", rekao je Vučić.

Time se, naglasio je poboljšavaju operativne sposobnosti Vojske Srbije.

"To je važno. Kornet je važno defanzivno sredstvo i da biste odvratili svakog od potencijalne agresije na našu zemlju", rekao je Vučić.

U korak sa najboljim specijalcima u svetu

Predsednik  Vučić poručio je danas pripadnicima 72. brigade za specijalne operacije u kasarni "Rastko Nemanjić" u Pančevu, nakon prikaza najmodernijeg protivoklopnog sistem "kornet" koji je nedavno stigao u Srbiju, da idu u korak sa najboljim specijalcima u svetu i zahvalio im na požrtvovanosti i ljubavi prema svojoj zemlji.

Vučić je istakao da će se država potruditi da još poboljša opremu i da će sve to biti bolje iz godine u godinu.

Nakon prikaza sposobnosti, predsednik je obišao šatore u kojima je izložena oprema Vojske Srbije - ronilačka, protivoklopna, pešadijsko naoružanje, veračka oprema.

Vučić tokom obilaska najavio i dolazak nemačke firme u Vranje koja će zaposliti 1.000 ljudi, ne otkrivajući njeno ime i predstavnicima Ministrstva odbrane rekao da će Vojska Srbije moći da kupuje neke stvari od te firme.

Prokomentarisao je da je "kornet" mnogo bolji od fagota" i da može da pogodi metu čak na osam kilometara.

Pogledao je dronove, zatim puško-mitraljeze, kao i pušku "Scar" koja je u upotrebi u našoj vojsci i dodao da je to najbolja puška, bolja i od heklera, pregledao je i novu opremu za specijalne operacije, kao i novu ronilačku opremu.

Dodao je da treba da stignu i nova ronilačka odela, kao da će se nabavljati vojni čamci sa niskim gazom za manje reke.

Predsednik se upoznao i sa najnovijim optoelektronskim uređajima za noćno osmatranje i dao nalog da se nabavi i deo opreme najnovije generacije.

Takođe, upoznao se i sa opremom za telekomunikacije izraelskog proizvođača, gde mu je rečeno da nam nedostaju ljudi za rad sa radio relejnim uređajima.

Obišao je vojna vozila i naročito pohvalio ruski Uaz i dodao da su jednom prilikom mogli da se prevezu na neko mesto samo Uazom.

Svaka čast Rusima, dodao je Vučić.

Pogledao je i kineska vojna vozila, kao i vojne sanke za sneg i nova vojna odela za sneg.

Ranije smo pali na manje od 1.000 zolja, kada su se hvalili uništavanjem svoje vojske, dok sada imamo 25.000 zolja, naglasio je Vučić.

Predstavnici srpske armije predstavili su Aleksandru Vučiću najsavremeniji protivoklopni sistem "kornet", ističući da služi za uništenje protivoklopnih ciljeva, savremenih tenkova, utvrđenih objekata, ističući da niko u regionu nema ovakvo borbeno sredstvo.

Ukazali su da "kornet" ima termovizijski nišan, kao i da je bolji od sistema "fagot", budući da ima veći domet, od osam kilometara, za razliku od "fagota" čiji je domet 2,5 kilometara.

"Kornet" probila oklop debljine od 1.100 do 1.300 milimetara, bolji je od američkog "džavelina", lako je prenosiv, u kamionu, kao i helikopteru.

Domet protivoklopne rakete je od 150 do 8.000 metara, a temperaturni opseg sistema je od – 20 stepeni do + 60 stepeni Celzijusovih.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić danas na prezentaciji protivoklopnog sistema "kornet"

Izvor: Blic, 03.Jan.2022

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obići će danas 72. brigadu za specijalne operacije i prisustvovati prezentaciji protivoklopnog sistema "kornet", kao i prikazu sposobnosti dela te jedinice.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.