Pretučen Srbin u Gračanici, trojica Albanaca privedena pa puštena

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Apr.2021, 09:33

Pretučen Srbin u Gračanici, trojica Albanaca privedena pa puštena

I samo nekoliko sati od završetka sednice Saveta bezbednosti u Gračanici je pretučen devetnaestogodišnji L.D. Incident se dogodio u centru Gračanice kada su trojica Albanaca koja su automobilom došla iz pravca Prištine, presrela ovog mladića i tukla ga metalnim šipkama. Mladić je hospitalizovan, a stanje mu je stabilno.U policiji je ovaj slučaj okarakterisan kao tuča, a dalje navode da je motiv “nesporazum zbog jezičke barijere”

“Tukli su ga metalnim šipkama >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i drugim predmetima, udarali dok je bio na zemlji, a ja iz policije dobijem da je okarakterisano kao tuča. Ja ne samo da sam razočaran već sam i ponižen onim što se ovde dešava.Sinoć su napadači predstavljeni kao žrtve ne znam šta je poenta svega toga. A moj sin je izjednačen sa onima koji su ga tukli”, kaže otac pretučenog mladića Dejan Dimitrijević.

Zbog ovakve bezbednosne situacije održan je sastanak komadira policijske stanice i predsednika opštine Srđana Popovića koji smatra da je ovaj incident etnički motivisan.

“Nezamislivo je da međunmarodna zajednica ćuti na sve ovo, imamo stalno da se priča o nelkvom progresu i da je ovde život bajan.Sigurno da nećemo ovo ovako ostaviti a to sam preneo i komadiru policije. Policija mora da sankcioniše ovakve slučajeve i ovo se ne sme ponavljati nigde na Kosovu i Metohiji”, kaže predsednik opštine Gračanica Srđan Popović.

Rakić: Hitno stati nasilju na put; šta sledeće da očekujemo?

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić istakao je danas, nakon napada na L.D. (19), srpskog mladića u Gračanici, da je to što se poslednjih dana događa u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji nedopustivo i da se takvoj vrsti nasilja mora hitno stati na put.

"Pre četiri dana je dvoje srpskih mladića napadnuto flašama u bašti kafića u Severnoj Mitrovici, sinoć smo imali dobacivanja, nakon toga i napad na srpskog mladića u Gračanici koji je bio u društvu devojke i svoje sestre. Šta da sledeće očekujemo i da li naša deca treba da žive u okolnostima u kojima ne znaju šta će da im se desi ako izađu na ulicu?", upitao je Rakić.

On je istakao da je napad na mladića za krajnju osudu čitavog društva, a za nadležne institucije crveni alarm za reakciju i sprečavanje nasilja.

"Ugrožavanjem bezbednosti se nanosi velika šteta našim težnjama da svi žive u slobodnom i mirnom okruženju", naveo je Rakić.

Pozivajući nadležne institucije da hitno zaustave napade, Rakić je istakao i da ne treba dozvoliti da dođe do toga da načinjena šteta sledećeg puta ne može da se sanira i da bude većih posledica, jer će tada biti kasno za svaki vid reakcije.

"Pozivam i predstavnike međunarodnih organizacija i institucija da ulože svoj trud i daju doprinos na smirivanju učestalih incidenata jer je od suštinske važnosti da na Kosovu svi mirno živimo", zaključio je Rakić.

Protest u Gračanici zbog napada na srpskog mladića

Meštani Gračanice i porodica mladića, kojeg su sinoć pretukla trojica Albanaca, protestovali su danas ispred zgrade policijske stanice, zahtevajući kazne za napadače.

Otac pretučenog mladića Dejan Dimitrijević rekao je tom prilikom da je uveren da je reč o etnički motivisanom sukobu i istakao da je L.D. bio sa devojkom i sestrom kada su ga, kako je rekao, bez ikakvog povoda i bez ikakve provokacije presrela trojica Albanaca na putu do kuće.

"Njih trojica odraslih i zrelih ljudi napali su klinca golorukog, koji je šetao sa svojom devojkom i sestrom. Nadam se da povrede nisu velike", rekao je Dimitrijević, čiji je sin zadržan u bolnici zbog povreda glave koje je zadobio prilikom napada, prenosi Kosovo onlajn.

On je dodao da je slučaj okarakterisan kao nanošenje lakih telesnih povreda, iako, kako kaže, niko nije video njegovog sina.

Napad na srpskog mladića dogodio se na 50 metara od njegove kuće, a Dimitrijević kaže da je automobil došao iz pravca Prištine i da su iz njega izašle tri osobe i počele da psuju i viču na albanskom jeziku "privatni posed".

Kako je rekao, očekuje da tužilaštvo bude nepristrasno i da se utvrdi propust u uviđaju koji je sinoć obavila policija.

Komandir policijske stanice u Gračanici Bratislav Trajković rekao je da je u pitanju bila tuča i nesporazum.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.