Premijerka: Menjamo Srbiju, ima prostora za veće plate i penzije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jul.2019, 08:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijerka: Menjamo Srbiju, ima prostora za veće plate i penzije

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je zadovoljna rezultatima koje je Vlada Srbije postigla kao tim, navodeći da je ostala posvećena dosadašnjim ciljevima, pre svega, kada je reč o makroekonomskoj stabilnosti i daljem jačanju Srbije.

Ona je na konferenciji za novinare povodom dve godine rada rekla da je najvažnije da građani razumeju šta vlada radi i da je lako dostupna i otvorena za njih.

"Duboko smo posvećeni da promenimo Srbiju na bolje i uverena >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sam da su je stvari koje radimo pomerili u tom pravcu", rekla je Brnabić i podsetila na reforme koje su sprovedene, digitalizaciju i cilju da se ekonomija zasniva na znanju i inovacijama.

Govoreći o životnom standardu, Brnabić je kazala da su penzije u proseku povećane za 12,5 odsto, nakon što su mere fiskalne konsolidacije dale rezultat i podsetila da je krajem prošle godine stavljen van snage zakon o privremenom načinu utvrđivanju isplate penzija.

Plate u javnom sektoru su povećane između 12 i 23 odsto, a do kraja godine se očekuje još jedno povećanje.

Premijerka je istakla da su plate najviše povećane u zdravstvu, između 28 i 30 odsto, kao i u obrazovanju što, kako kaže, pokazuje prioritete Vlade Srbije da zadrži lekare i medicinske sestre u zemlji, kao i da nagradi zaposlene u obrazovanju.

Prosečna plata sada iznosi 463 evra, što je za 11,3 odsto više, dodala je ona.

Takođe, ukazala je da se danas plate i penzije povećavaju na realnim osnovama.

Prema njenim rečima, suficit u budžetu danas iznosi 21,26 milijardi dinara.

Brnabić je dodala da je uz saglasnost Socijalno-ekonomskog saveta povećan minimalac za 19,5 odsto, na 27.200 dinara, dok je istovremeni smanjeno poresko opterećenje privrednika.

Istakla je da su strane direktne investicije u prvih pet meseci iznosile 1,4 milijarde evra, što je za 17odsto više nego u istom periodu prošle godine, a kao važne projekte koji će se graditi u ovoj godini navela takozvani "Moravski koridror" i autoput Beograd-Sarajevo, deonica Sremska Rača-Kuzmin.

Ima prostora za nova povećanja plata i penzija

Premijerka je dodala da ekonomski rezultati pokazuju da do kraja godine ima prostora za nova povećanja plata i penzija.

"Neophodan uslov za to je da nastavimo ovako da radimo", rekla je Brnabić.

Premijerka je navela da je Vlada Srbije radila na tome da menja zemlju na bolje i da je na tom putu učinjeno dosta toga, poput očuvanja finansijske stabilnosti čije je temelje, kako je rekla, postavio sadašnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i teške mere fiskalne konsolidacije.

"Uspeli smo da pokrenemo transformaciju naše ekonomije i naše administracije na bazi digitalizacije", rekla je Brnabić i dodala da Srbija ostaje posvećena sprovođenju reformi i unapređenju poslovnog ambijenta.

Ona je istakla da je bolji životni standard svih građana zadatak na kojem radi svaki član vlade.

"Život u Srbiji je danas izvesniji i sigurniji nego što je bio u prošlosti. Verujem u Srbiju sa jakom i stabilnom tržišnom ekonomijom koja se dinamično menja i prilagođava vremenu u kojem živimo", rekla je Brnabić.

Premijerka je navela da je Vlada Srbije obezbedila direktnu finansijsku podršku za ukupno 1.106 privrednih subjekata, sa nešto više od 2,5 milijardi dinara u vidu bespovratnih sredstava, dok je ukupna vrednost investicija nešto više od 12 milijardi dinara.

Ona je ukazala da je zaposlenost u sektoru mikro, malih i srednjih preduzeća u martu 2019. godine porasla u odnosu na januar 2016. godine za 140.382.

Dodala je da je Srbija, kako bi nastavila strukturne reforme, nastavila saradnju sa MMF-om kroz novi aranžman bez finansijske podrške.

Mnogo toga je urađeno u infrastrukturi, rekla je premijerka i podsetila da je za dve godine izgrađeno više od 150 kilometara auto-puteva i rekonstruisano 387 kilometara magistralnih i regionalnih pruga.

Ne postoje najslabije karike, svi se trude

Premijerka je na pitanje novinara ko je najslabija karika u vladi, da ne postoje najslabije karike i da se svi trude i rade najbolje što mogu.

Kazala je da je zadovoljna svojim timom, kao i da će se svakako o unapređenju rada vlade, za šta uvek ima mesta, pričati na sednicama vlade iza zatvorenih vrata.

"Neću govoriti ko je najslabija karika u vladi, ne postoje najslabije karike u vladi, svi daju sve od sebe i rade najbolje što mogu. Naravno da neke stvari mogu brže, efikasnije i pragmatičnije, evo krenula bih od sebe, mogla sam neke stvari brže da uradim", rekla je Brnabić.

Istakla je da će nastaviti u vladi da rade kao tim.

"Ako postoji mesto za unapređenje, a sigurno da postoji, o tome ćemo pričati iza zatvorenih vrata na sednicama vlade. Ovo je moj tim i ja sam njime zadovoljna", rekla je Brnabić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

KURIR TV UŽIVO IZ VLADE SRBIJE, PREMIJERKA BRNABIĆ: Građanima danas podnosimo izveštaj šta smo uradili! Zadovoljna sam rezultatima, krajem godine novo povećanje penzija!

Izvor: Kurir, 01.Jul.2019

Dala sam sve od sebe i nastaviću da dajem sve od sebe, istakla je povodom godišnjice rada svog kabineta.. 

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.