Izvor: Magyar Szó, 25.Feb.2016, 20:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potreba za većom zgradom za biblioteku

U temerinskoj Narodnoj biblioteci “Karolj Sirmai“ iz godine u godinu se povećava fond knjiga koje se kupuju, ali se deo dobije i na poklon. Nekadašnji prethodnik biblioteke bilo je Društvo čitalaca, formirano 1861. godine.

Nakon II Svetskog rata od ranije ostalog fonda knjiga u Temerinu, formirana je narodna biblioteka sa čitaonicom, a u Bačkom Jarku, Sirigu i Kolinji su se biblioteke formirale u okviru kulturnih društava. Nakon promene imena, 1963. godine, osnovane su ispostave >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << biblioteke u dva susedna naselja. Nakon tri godine, u duhu odluke tadašnjeg političkog rukovodstva, Narodna biblioteka se pridružila Narodnom univerzitetu Pap Pavle, a potom se opet osamostalila i 1975. godine uzela ime pisca Karolja Sirmaija, inače rodom iz Temerina. U osamdesetim godinama prošlog veka biblioteka se preselila u Novosadsku 387, gde se i danas nalazi kao javna ustanova. Pre tri godine, ime Narodna biblioteka se promenilo u Javnu biblioteku.

Na poslednjoj sednici skupštine opštine, direktorica Javne biblioteke, Korana Milanko, predstavila je finansijski plan i plan rada za ovu godinu. Biblioteka u centralnoj zgradi, i u dve ispostave, raspolaže sa oko 40.300 knjiga, sa svih polja života, a polovina ovog fonda je štampana na mađarskom jeziku. U temerinskoj čitaonici, i u ispostavama biblioteke, posetiocima takođe stoje na raspolaganju i dnevni i nedeljni listovi.

Ovogodišnji finanskijski okvir biblioteke iznosi oko 12 miliona dinara, od čega 11 miliona stiže iz opštinskog budžeta. Pokrajinski sekretarijat za kulturu i obrazovanje, preko mađarskog programa Marai, obogaćenje fonda mađarskih knjiga doprinosi sa oko milion dinara. Bibliotekari, u okviru tog programa, mogu izabrati naslove, odobrene od strane programa Marai, u vrednosti od 500 hiljada forinti. Enciklopedije, romani, priče, filozofski radovi i tome slično. Na srpskom jeziku ovakvo štivo stiže u biblioteku redovno. Čuvaju se i radovi temerinskih pisaca. Planira se osnivanje digitalne baze podataka fonda knjiga.

Biblioteka ima 11 radnika, od kojih je osam u stalnom radnom odnosu, a četvoro imaju fakultetsko obrazovanje. Jedna osoba je pred penzijom. Prema rečima direktorice veliki problem je nedostatak prostora. Trenutno se biblioteka prostire na 165 kvadratnih metara, iako bi prema propisima, biblioteka ove veličine, kao što je temerinska, morala da ima na raspolaganju između 420 i 840 kvadratnih metara, a pored toga bi trebalo da ima i čitaonicu za 20 osoba, dva kompjutera za posetioce, posebnu prostoriju za decu i za odrasle i izložbeni prostor. Ispostave bi trebalo da imaju prostorije od najmanje 150 kvadratnih metara.

U biblioteci i dalje čekaju nove članove. Članstvo, dosadašnji članovi, moraju da obnove kada im istekne godinu dana. Redovno se organizuju izložbe novih knjiga pristiglih u biblioteku. Ovih dana je stigla knjiga Svetlane Aleksijević koja nosi naziv „Rat nemа žensko lice”. Svetlana Aleksijević je prošle godine dobila Nobelovu nagradu za književnost.

7. marta u 19 časova će se održati književno veče u galeriji Kulturnog centra. Publika će imati prilike da se upozna sa književnicom Ljiljanom Habjanović Đurović koja prvi put gostuje u Temerinu gde će predstaviti svoju knjigu „Gora Preobraženja”.

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.