Potpredsednik Pokrajinske vlade sa švedskim sindikalcima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Sep.2019, 16:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpredsednik Pokrajinske vlade sa švedskim sindikalcima

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, razgovarao je danas sa predstavnicima švedske konfederacije sindikata - Landsorganisationen i Sverige (LO), a povodom njihove radne posete AP Vojvodini, gde sa Savezom samostalnih sindikata Vojvodine sprovode značajan projekat u oblasti bezbednosti i zaštite na radu, te ostvarivanja prava i sloboda radnika.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, Goran Milić, naveo je da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << njegov sindikat u saradnji sa Sindikatom "LO" iz Geteborga, koji predstavlja nacionalni sindikalni centar, sprovodeći značajne projekte, ujedno jača i unapređuje postojeću međunarodnu saradnju sa socijalnim partnerima iz Švedske.

Potpredsednik Đoković je istakao veliki napredak koji je ostvaren u okviru rada Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta PSES, čiji je član, za koji tvrdi da sprovodi i inicira ideje bliske svim socijalnim partnerima koji učestvuju u njegovom radu, te da je započeta nova era koja ne podrazumeva samo pregovaranje, već i kreiranje zajedničkih programa.

"Razvijamo lokalne socijalno-ekonomske savete pružajući im, kao resorni sekretarijat, finansijsku podršku putem javnih poziva, mera podrške, dok će sami sindikati i u narednom periodu nastaviti da sprovode započete ideje i stavove. U Vojvodini je trenutno devet takvih saveta, ali se u narednom periodu, predviđa još sedam, što je značajno dostignuće u kratkom vremenskom roku", rekao je Đoković.

On je podsetio prisutne na ishod zajedničke sednice Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije i Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta (PSES), krajem protekle godine, održanoj na inicijativu PSES-a pri čemu je postignut dogovor da se jednom godišnje održava sednica dva saveta, te da na svaku sednicu republičkog SES-a, bude pozvan predstavnik i PSES-a. Zahvaljujući ovoj inicijativi PSES-a, osnovano je republičko radno telo čiji članovi postavljaju strategiju, daju predloge i mere koje bi trebalo sprovoditi zarad sprečavanja ekonomskih migracija.

Predstavnici švedskog krovnog sindikata su sa domaćinima razmenili informacije o aktuelnom stanju u privredi dve zemlje, unapređenju socijalnog dijaloga, perspektivi regionalnog i lokalnog razvoja, kao i o pojedinostima evrointegracija i mogućnostima korišćenja pretpristupnih fondova.

Švedska konfederacija sindikata - Landsorganisationen i Sverige (LO), krovna je organizacija koja okuplja čak 14 švedskih sindikata. Konfederacija koja okuplja oko 1,5 miliona zaposlenih, osnovana je 1898. godine i plod je inicijative Skandinavskog kongresa rada i Švedske socijaldemokratske partije, koju su gotovo u celosti sačinjavali sindikati.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.