Postali stranci u rodnom gradu

Izvor: Blic, 10.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postali stranci u rodnom gradu

VRBAS - Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić najavio je da će zvaničnicima u Podgorici predložiti pregovore o dvojnom državljanstvu za crnogorske državljane koji žive u Srbiji.

Ali, dok ta inicijativa ne zaživi, Vojvođani sa crnogorskim državljanstvom u situaciji su da ga menjaju za srbijansko da bi mogli da se zaposle u državnim službama u gradu u kojem žive, upišu decu u knjigu državljana, lakše „produže" lična dokumenta ili dobiju akcije preduzeća u kojem >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rade.

Mnogi rođeni Vrbašani su od maja prošle godine, kada je Crna Gora izglasala nezavisnost, preko noći postali „stranci" u svom gradu. Nove okolnosti im nisu poremetile uređen život u Vojvodini, ali je zakomplikovan njihov odlazak pred šaltere državnih službi. Najčešći problem pred kojim se nađu državljani Crne Gore, najčešće prva ili druga generacija koja je rođena i živi u Vojvodini, upis je njihove tek rođene dece u knjigu državljana.

- Upisao sam sina u knjigu državljana Srbije pomoću državljanstva moje supruge, jer sam sa svojim crnogorskim mogao da ga upišem samo u Crnoj Gori. Na taj korak sam se odlučio da dete ne dovedem u situaciju u kojoj sam ja ceo život, da svaki put kada mi za bilo kakvu stvar treba državljanstvo, moram da zovem rođake u Crnoj Gori da mi ga šalju. Interesantno da moja supruga ima srpsko državljanstvo, iako su i njeni roditelji iz Crne Gore, kao i moji, ali sam ja nekavim tadašnjim pravilima upisan na zavičaj oca - kaže jedan od mladih Vrbašana.

Nenad Stevović, predsednik Udruženja Crnogoraca „Krstaš" vidi izlaz u uvođenju dvojnog državljanstva. On kao eventualnu komplikaciju bilateralnog sporazuma vidi to što „nijedna strana ne želi razmenu knjige državljana".

- U Srbiji postoji tačna evidencija državljana Crne Gore, dok u Crnoj Gori takva evidencija ne postoji - dodaje Stevović.

On strepi od „tihe asimilacije".

- Građani Srbije sa crnogorskim državljanstvom neće moći biti oslobođeni plaćanja poreza na kupovinu prvog stana, iako su i rođeni u Srbiji. Crnogorski državljani ne mogu da upisuju akcije u firmama u kojima su proveli ceo svoj radni vek, gradili ih kao i drugu radnici, ali sada ostaju bez prava na svoj deo vlasništva. Na pomolu je tiha asimilacija, jer im se kod svake ovakve situacije sugeriše da se upišu u knjigu državljana Srbije. Problem je u tome što to automatski znači prestanak važenja crnogorskog državljanstva, jer nema sporazuma o dvojnom, jer u Crnoj Gori važi stari zakon koji kaže da sticanje drugog državljanstva automatski znači ispis iz crnogorskog - kaže Stevović.

Zahtev „Krstaša" vlastima Crne Gore

Udruženje Crnogoraca „Krstaš" pozvalo je Vladu i Skupštinu Crne Gore da u novom zakonu pripremi i odobri kategoriju dvojnog državljanstva za crnogorske državljane koji žive u Srbiji i koji ispunjavaju dva uslova: da žive duže od 10 godina u Srbiji i da su bili građani Srbije na dan proglašenja nezavisnosti Crne Gore.

„Crnogorci u Srbiji ovim putem ne zahtevaju da ostvaruju bilo kakva politička i izborna prava u Crnoj Gori, već samo šansu da ne budu asimilovani od strane nove države", navodi se, između ostalog, u pismu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.