Počelo telefonsko prijavljivanje za vantelesnu oplodnju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Dec.2022, 19:09

Počelo telefonsko prijavljivanje za vantelesnu oplodnju

Iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje stiže lepa vest za one koji žele da se ostvare kao roditelji. Danas je počelo telefonsko prijavljivanje, a od subote će biti dostupna i aplikacija za elektronsku registraciju, za vantelesnu oplodnju reproduktivnim materijalom iz inostranstva, izjavila je, direktorka tog fonda Sanja Radojević Škodrić.

Pravo na tu proceduru o trošku države imaju žene starosti do 45 godina koje imaju partnera, a neko od njih ne može da se ostvari >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kao roditelj i žene bez partnera, koje žele da postanu majke.

"Pravo imaju, i u jednom i u drugom slučaju, na 3 stimulisana procesa vantelesne oplodnje sa doniranim materijalom, i tri krioembriotransfera, znači ukupno 6 postupaka o trošku države", izjavila je prof. dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka RFZO.

Za vantelesnu oplodnju, uvezenim reproduktivnim materijalom, mogu da se prijave i žene starije od 45 godina, ali će same morati da snose troškove.

Radi se i na proširivanju prava, te će ubuduće proceduru moći da urade i onkološki pacijenti, koji su zamrzli reproduktivni materijal, pre hemio i drugih terapija.

Radojević Škodrić je podsetila na to da Srbija od sredine 2019. godine ima Banku reproduktivnih ćelija, ali je zainteresovanost za donorstvo bila gotovo nikakva.

"Za tri i po godine postojanja banke, donirano je samo pet uzoraka, i to spermatozoida, a, nažalost, nijedna jajna ćelija", precizirala je Radojević Škodrić.

Država je sklopila ugovore sa jednom bankom iz Španije i dve iz Danske, a u toku su pregovori sa bankama iz Češke, a procedure će se moći da se urade u sedam državnih i 13 privatnih klinika.

”Do sada se prijavilo ukupno 300 i parova i singl žena, od toga 10 posto su singl žene, 90 posto parovi", kaže direktorka RFZO.

Svi zainteresovani, mogu da se prijave telefonski, a od subote i putem aplikacije.

Svaki šesti par u Srbiji leči se od steriliteta, a prema nezvaničnim podacima, oko 500 parova godišnje odlazi u strane klinike, gde plaćaju najmanje pet hiljada evra za donaciju reproduktivnih ćelija, što je za mnoge parove jedini način da se ostvare kao roditelji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.