08. decembar  2022. 17.49  | Izvor: RTV (Laura Vujković)

Počelo telefonsko prijavljivanje za vantelesnu oplodnju

NOVI SAD -

Iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje stiže lepa vest za one koji žele da se ostvare kao roditelji. Danas je počelo telefonsko prijavljivanje, a od subote će biti dostupna i aplikacija za elektronsku registraciju, za vantelesnu oplodnju reproduktivnim materijalom iz inostranstva, izjavila je, direktorka tog fonda Sanja Radojević Škodrić.

video icon

Pravo na tu proceduru o trošku države imaju žene starosti do 45 godina koje imaju partnera, a neko od njih ne može da se ostvari kao roditelj i žene bez partnera, koje žele da postanu majke.

screenshot, 2022, 12, 08, 17h46m23s913

"Pravo imaju, i u jednom i u drugom slučaju, na 3 stimulisana procesa vantelesne oplodnje sa doniranim materijalom, i tri krioembriotransfera, znači ukupno 6 postupaka o trošku države", izjavila je prof. dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka RFZO.

Za vantelesnu oplodnju, uvezenim reproduktivnim materijalom, mogu da se prijave i žene starije od 45 godina, ali će same morati da snose troškove.

Radi se i na proširivanju prava, te će ubuduće proceduru moći da urade i onkološki pacijenti, koji su zamrzli reproduktivni materijal, pre hemio i drugih terapija.

Radojević Škodrić je podsetila na to da Srbija od sredine 2019. godine ima Banku reproduktivnih ćelija, ali je zainteresovanost za donorstvo bila gotovo nikakva.

"Za tri i po godine postojanja banke, donirano je samo pet uzoraka, i to spermatozoida, a, nažalost, nijedna jajna ćelija", precizirala je Radojević Škodrić.

Država je sklopila ugovore sa jednom bankom iz Španije i dve iz Danske, a u toku su pregovori sa bankama iz Češke, a procedure će se moći da se urade u sedam državnih i 13 privatnih klinika. 

”Do sada se prijavilo ukupno 300 i parova i singl žena, od toga 10 posto su singl žene, 90 posto parovi", kaže direktorka RFZO.

Svi zainteresovani, mogu da se prijave telefonski, a od subote i putem aplikacije.

Svaki šesti par u Srbiji leči se od steriliteta, a prema nezvaničnim podacima, oko 500 parova godišnje odlazi u strane klinike, gde plaćaju najmanje pet hiljada evra za donaciju reproduktivnih ćelija, što je za mnoge parove jedini način da se ostvare kao roditelji.