Pastor: Mnogo smo uradili u poslednje četiri godine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Nov.2019, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pastor: Mnogo smo uradili u poslednje četiri godine

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je danas da je mnogo urađeno u poslednje četiri godine, od kada je, zahvaljujući podršci mađarske vlade, preko Fondacije Prosperitati, pokrenut investicioni zamajac u Srbiji vredan blizu 300 miliona evra.

Pastor, koji je sa predsednikom Aleksandrom Vučićem posetio "Podrum Palić", dodao je da mu je drago što je imao priliku da mu pokaže samo deo toga što je postignuto u poslednje četiri godine.

Polovina >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od tih 300 miliona evra bila je podrška mađarske vlade, a drugu polovinu čini lično učešće i kreditni deo svih koji su pokretali svoje poslove, pojasnio je Pastor.

Kako je rekao, za četiri godine bilo je osam konkursnih krugova, raspisano 47 konkursa, a bilo je i 12.500 uspešnih aplikanata.

On je istakao i da je pokrenuto 400 novih startap firmi i pružena pomoć za kupovinu više od 800 kuća u seoskim sredinama.

"Sve je to doprinelo da se osnaže naša privredna društva i gazdinstva. Gradili smo i gradimo integrisani sistem proizvodnje u sferi agrara i prerađivačke industrije", rekao je Pastor.

Dodao je da je taj poduhvat značajno doprineo da ljudi ostanu na ovom prostoru, ojačaju svoje pozicije i budu konkurentniji.

"Značajno je doprinelo osnaživanju ekonomije države, a doprineće i dalje rastu BDP-a", rekao je Pastor.

Istakao je da je stvoren potencijal da kompanije "Andex", ali i "Goodwill pharm" koju je sa Vučićem takođe danas obišao, uvećaju izvoz za 100 miliona evra.

"Juče smo raspisali tri nova konkursa. Imamo želju i nameru da pomognemo ljudima koji vide budućnost na ovom prostoru. Ubeđen sam u to da je Srbija zemlja u kojoj se može živeti dostojno čoveka, a zadatak političara je da na tome rade", rekao je Pastor.

Izvršni direktor "Andex" Branislav Ličina istakao je da je kompanija u novu hladnjaču i destileriju uložila skoro 11,5 miliona evra, kao i da je hladnjača kapaciteta skladištenja 6.000 tona smrznutih proizvoda, a prostire se na površini od 7.000 kvadratnih metara.

Dodao je da kompanija ima 188 kooperanata, a u sezoni će biti zaposleno 160 radnika.

U izgradnju hladnjače i destilerije kompanija "Andex" je iz sopstvenih sredstava investirala 4,7 miliona evra, iz kredita banke obezbeđeno je 2,7 miliona evra, a Fondacija Prosperitati obezbedila je 4,05 miliona evra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.