PA: Pametna klupa za punjenje telefona

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jun.2017, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PA: "Pametna klupa" za punjenje telefona

Grad Pančevo je povodom Svetskog dana zaštite životne sredine ispred Gradske uprave postavio takozvanu pametnu klupu koja koristi energiju Sunca. Povod je promovisanje korišćenja obnovljivih izvora energije koji su strateški cilj lokalne samouprave.

Svetski dan zašite životne sredine lokalna vlast u Pančevu je obeležila postavljanjem takozvane pametne klupe na kojoj građani dok se odmaraju mogu da surfuju po internetu, jer poseduje besplatan bežični internet i da napune >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bateriju mobilnog telefona, a noću ima i sopstveno osvetljenje. Napajanje strujom obezbeđeno je preko solarne ćelije na nadstrešnici.

"Mi ćemo u narednim godinama imati ozbiljne projekte koji se odnose na podizanje energetske efikasnosti, a ovi sitni projekti u stvari treba da naprave uvod u značaj svega toga", kaže gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov.

Za Dan ekologije Grad je nagradio Osnovnu školu "Žarko Zrenjanin" u Kačarevu sa 150.000 dinara kao pobednika akcije "Sakupi i uštedi, videćeš da vredi". Đaci ove škole prikupili su 12,5 tona reciklažnog materijala.

Osim toga, Sekretarijat za zaštitu životne sredine sprovodi i brojne redovne aktivnosti, a jedna do njih je uređenje parka prirode "Ponjavica", za šta su Grad i JKP "Zelenilo" obezbedili 15 miliona dinara, znatno više nego ranijih godina.

"Do sada je uređena plaža u Banatskom Brestovcu, uređene su table obeležavanja kako bi građani koji nisu odatle, mogli da nađu "Ponjavicu", zatim na samoj plaži su postavljene edukativne table, urađeni su novi senici, a u najskorije vreme bi trebalo da sa radom počne i čuvarska služba", kaže članica Gradskog veća Pančeva Katarina Banjai.

Radi smanjivanja emisije čađi iz privatnih ložišta, što je veliki problem tokom grejne sezone, Sekretarijat pokriva deo troškova za uvođenje gasnih priključaka u domaćinstva.

"Građani iz naselja Strelište, Vojlovica, Topola, Stari Tamiš i delova mesnih zajednica "Centar" i "Nova Misa" gde postoji ulična gasna infrastruktura, nakon kupovine tipskog gasnog priključka, mogu da se obrate Gradu, i mi ćemo im refundirati sredstva u iznosu od 50.000 dinara", kaže Banjai.

Ove godine će početi da se radi i na saniranju stare pančevačke deponije koja predstavlja veliki ekološki problem.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.