Otvorena stanica za prikupljanje zastarelih lekova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jun.2011, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena stanica za prikupljanje zastarelih lekova

NOVI SAD -

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić i ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić otvorili su danas dnevnu transfer stanicu za prikupljanje lekova sa isteklim rokom.

Predstavnici Apotekarske ustanove Novi Sad rekli su da će primljeni lekovi biti mereni i klasifikovani po farmakološkim grupama i transportovani u posebno označenom vozilu.

Građani Novog Sada moći će da deponuju lekove sa isteklim rokom trajanja u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bilo kojoj apoteci Apotekarske ustanove Novi Sad, odakle će biti dopremljeni u transfer stanicu.

Ministar je rekao da je Novi Sad jedinstven u Srbiji po tom pitanju i pozvao građane da medicinski otpad više ne bacaju u kontejnere ili u kanalizaciju, jer samo tako upravljanje tom vrstom otpada može biti u skladu sa evropskim standardima.

Dulić je pozvao i ostale gradove i opštine u Srbiji da ulože novac i organizuju prikupljanje medicinskog i farmaceutskog otpada, jer će time zaštititi građane od uticaja najopasnijeg otpada.

"Mi ćemo ubrzati zakonsku proceduru kako bi se proces upravljanja medicinskim otpadom u Srbiji unapredio", rekao je Dulić i dodao da u Srbiji trenutno ne postoji lokacija za spaljivanje medicinskog i farmaceutskog otpada, već se on izvozi.

"Mi ćemo raditi na tome da brzo definišemo potencijalne lokacije za jedan takav pogon", rekao je Dulić.

Čelnici Novog Sada danas su naveli da se u Srbiji godišnje baci oko 460.000 tona medicinskog i farmaceutskog otpada, a da su 90 odsto farmaceutskog otpada lekovi sa isteklim rokom koje bacaju građani.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.