Opštinska smotra dečijeg pozorišta u Kuli

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Apr.2017, 08:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opštinska smotra dečijeg pozorišta u Kuli

Opština Kula važi za prestonicu pozorišnog amaterizma, pa je svima dobro poznato crvenačko pozorište i Republički pozorišni festival koji se tradicionalno održava u Kuli. Manje je poznato da ova opština ima izuzetno kvalitetnu produkciju dečijeg dramskog stvaralaštva, a ove godine je prikazano čak 12 predstava za decu.

Opštinska smotra dečijeg dramskog stvaralaštva se održava već 57. godinu i uvek je imala veliki broj predstava zavidnog kvaliteta. Ove godine će >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na godišnjoj smotri Kuljani moći da uživaju u čak dvanaest dečijih predstava, a ovaj broj predstavlja svojevrstan rekord za dečije pozorišno stvaralaštvo u celoj Vojvodini.

Savo Preradović, sekretar Kulturno prosvetne zajednice, koja je ujedno i organizator smotre, kaže da je ovaj broj rezultat višedecenijskih zalaganja.

"To je jedna vrsta fenomena, ali je ona bazirana na tradiciji. Tradicija u kulturi je nešto što je izuzetno važno. Kad se nešto rodi i i dobije svoje čvrste temelje, onda to i traje", kaže Preradović.

Tokom nedelje ređale su se predstave iz prošlogodišnje pozorišne produkcije opštine Kula koje su pripremali prosvetni radnici, ali i glumci i reditelji. Predstave su izvođene na četiri jezika, a rađene su za decu uzrasta od četiri do deset godina.

Selektor opštinske smotre Kula, Vladimir Nađ, već nekoliko godina ocenjuje rad pozorišnih amatera.

"Repertoar zavisi od godine do godine i od toga šta ko izabere od dramskog štiva. Ima tu klasičnih dela, eksperimenata, autorskih projekata, originalnih dela, kao i savremene dramaturgije. Repertoar je izuzetno interesantan",  ocenio je selektor Vladimir Nađ.

Izuzetan kvalitet predstava je otežao odluku selektora, ali pet predstava se istaklo. Na zonsku smotru su se plasirala izvođenja „Čarobnog prstena" i „Male sirene" iz Kule, „Prve žurke" iz Ruskog Krstura, predstava iz Crvenke „Pobuna u biblioteci" i „Uobraženko i Zvezdana" iz Kruščića.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.